Инструкция по охране труда при работе с кухонной электроплитой - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

П`ятниця, 09.12.2016, 12:43
Головна » Статті » Мої статті

Инструкция по охране труда при работе с кухонной электроплитой

1. Загальні вимоги безпеки

1.1. До самостійної роботи з кухонною електроплитою допускаються особи віком не молодше 18 років, що пройшли відповідну підготовку, інструктаж з охорони праці, медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров'я.
1.2. Працюючі повинні дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлених режимів праці та відпочинку.
1.3. При роботі з кухонною електроплитою можливий вплив на працюючих наступних небезпечних і шкідливих виробничих факторів:
- Термічні опіки при торканні руками нагрітої електроплити, а також гарячої рідиною або парою;
- Ураження електричним струмом при несправному заземленні корпусу електроплити і відсутності діелектричного килимка.
1.4. При роботі з кухонною електроплитою повинна використовуватися наступна спецодяг та засоби індивідуального захисту: халат, фартух бавовняний і косинка або ковпак, діелектричний килимок.
1.5. Харчоблок повинен бути обладнаний ефективної припливно-витяжною вентиляцією з витяжним парасолькою над електроплитою.
1.6. На харчоблоці повинна бути медаптечка з набором необхідних медикаментів і перев'язувальних засобів для надання першої допомоги при травмах.
1.7. Працюючі зобов'язані дотримуватися правил пожежної безпеки знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння. Харчоблок повинен бути забезпечений первинними засобами пожежогасіння: вогнегасник вуглекислотний або порошковим.
1.8. При нещасному випадку потерпілий або очевидець нещасної; випадку зобов'язаний негайно повідомити адміністрації установи. При не справності кухонної електроплити припинити роботу і повідомити про це адміністрацію установи.
1.9. У процесі роботи дотримуватися правил носіння спецодягу користування засобами індивідуального та колективного захисту, дотримуватися правил особистої гігієни, тримати в чистоті робоче місце.
1.10 Особи, що допустили невиконання або порушення інструкції з охорони праці, притягуються до дисциплінарної відповідальності відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку і, при необхідності піддаються позачергової перевірки знань норм і правил охорони праці.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягти спецодяг, заправити волосся під косинку або ковпак. литися в наявності на підлозі біля кухонної електроплити діелектричних килимків.
2.2. Перевірити наявність і цілісність ручок пакетних перемикачів електроплити, а також надійність приєднання захисного заземлення до її корпусу.
2.3. Включити витяжну вентиляцію і переконатися в нормальному її функціонування.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Встати на діелектричний килимок і включити кухонну електроплиту, переконатися в нормальній роботі нагрівальних елементів.
3.2. Для приготування їжі використовувати емальований посуд або посуд з нержавіючої сталі. Не рекомендується використовувати алюмінієві посуд. Не користуватися емальованому посудом з відколами емалі.
3.3. Каструлі, баки заповнювати рідиною не більше 3 / 4 їх об'єму, щоб при закипання рідина не вихлюпувалася і не заливала електроплиту.
3.4. Кришки гарячої посуду брати рушником або використовувати прихватки і відкривати від себе, щоб не отримати опіки парою.
3.5. При зніманні посуду з гарячою рідиною з електроплити дотримуватися особливої обережності, брати її за ручки, використовуючи рушник або прихватки. Баки ємністю більше 10 л знімати з електроплити і ставити на неї вдвох.
3.6. Для запобігання опіків рук при перемішуванні гарячої рідини у посуді використовувати ложки, ополоники з довгими ручками.
3.7. Сковородки ставити і знімати з кухонними електроплитами за допомогою сковородніков.

4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

4.1. При виникненні несправності в роботі кухонної електроплити, а також порушенні захисного заземлення її корпусу роботу припинити і вимкнути кухонну електроплиту. Роботу відновити після усунення несправності.
4.2. При короткому замиканні і загоряння електрообладнання кухонної електроплити негайно вимкнути її і приступити до гасіння вогнища загоряння за допомогою углек, іслотного або порошкового вогнегасника.
4.3. При отриманні травми надати першу допомогу потерпілому при необхідності відправити його до найближчої лікувальної установи і повідомити про це адміністрацію установи.
4.4. При ураженні електричним струмом негайно відключити від мережі електроплиту, надати потерпілому першу допомогу, за відсутності потерпілого дихання і пульсу зробити йому штучне дихання дій провести непрямий масаж серця до відновлення дихання і пульсу і відправити його до найближчої лікувальної установи.

5. Вимоги безпеки після закінчення роботи

5.1. Вимкнути кухонну електроплиту і після її остигання вимити гарячою водою.
5.2. Провести вологе прибирання харчоблоку і вимкнути витяжну вентиляцію.
5.3. Зняти спецодяг та прийняти душ або ретельно вимити обличчя і руки з милом.



1. Общие требования безопасности

1.1. К самостоятельной работе с кухонной электроплитой допускаются лица в возрасте не моложе 18 лет, прошедшие соответствующую подго­товку, инструктаж по охране труда, медицинский осмотр и не имеющие противопоказаний по состоянию здоровья.
1.2. Работающие должны соблюдать правила внутреннего трудового рас­порядка, установленные режимы труда и отдыха.
1.3. При работе с кухонной электроплитой возможно воздействие на работающих следующих опасных и вредных производственных факторов:
- термические ожоги при касании руками нагретой электроплиты, а также горячей жидкостью или паром;
- поражение электрическим током при неисправном заземлении кор­пуса электроплиты и отсутствии диэлектрического коврика.
1.4. При работе с кухонной электроплитой должна использоваться сле­дующая спецодежда и средства индивидуальной защиты: халат, передник хлоп­чатобумажный и косынка или колпак, диэлектрический коврик.
1.5. Пищеблок должен быть оборудован эффективной приточно-вытяжной вентиляцией с вытяжным зонтом над электроплитой.
1.6. На пищеблоке должна быть медаптечка с набором необходимых медикаментов и перевязочных средств для оказания первой помощи при травмах.
1.7. Работающие обязаны соблюдать правила пожарной безопасности знать места расположения первичных средств пожаротушения. Пищеблок должен быть обеспечен первичными средствами пожаротушения: огнету­шителем углекислотным или порошковым.
1.8. При несчастном случае пострадавший или очевидец несчастной; случая обязан немедленно сообщить администрации учреждения. При не исправности кухонной электроплиты прекратить работу и сообщить об этом администрации учреждения.
1.9. В процессе работы соблюдать правила ношения спецодежды пользования средствами индивидуальной и коллективной защиты, соблюдать правила личной гигиены, содержать в чистоте рабочее место.
1.10 Лица, допустившие невыполнение или нарушение инструкции по охране труда, привлекаются к дисциплинарной ответственности в соответствии с правилами внутреннего трудового распорядка и, при необходимости подвергаются внеочередной проверке знаний норм и правил охраны труда.

2. Требования безопасности перед началом работы

2.1. Надеть спецодежду, волосы заправить под косынку или колпак. литься в наличии на полу около кухонной электроплиты диэлектрических ковриков.
2.2. Проверить наличие и целостность ручек пакетных переключателей электроплиты, а также надежность подсоединения защитного заземления к ее корпусу.
2.3. Включить вытяжную вентиляцию и убедиться в нормальном ее функционировании.

3. Требования безопасности во время работы

3.1. Встать на диэлектрический коврик и включить кухонную электроплиту, убедиться в нормальной работе нагревательных элементов.
3.2. Для приготовления пищи использовать эмалированную посуду или посуду из нержавеющей стали. Не рекомендуется использовать алюминевую посуду. Не пользоваться эмалированной посудой со сколами эмали.
3.3. Кастрюли, баки заполнять жидкостью не более 3/4 их объе­ма, чтобы при закипании жидкость не выплескивалась и не залива­ла электроплиту.
3.4. Крышки горячей посуды брать полотенцем или использовать при­хватки и открывать от себя, чтобы не получить ожоги паром.
3.5. При снимании посуды с горячей жидкостью с электроплиты со­блюдать особую осторожность, брать ее за ручки, используя полотенце или прихватки. Баки емкостью более 10 л снимать с электроплиты и ста­вить на нее вдвоем.
3.6. Для предотвращения ожогов рук при перемешивании горячей жид­кости в посуде использовать ложки, половники с длинными ручками.
3.7. Сковородки ставить и снимать с кухонной электроплиты с помо­щью сковородников.

4. Требования безопасности в аварийных ситуациях

4.1. При возникновении неисправности в работе кухонной электропли­ты, а также нарушении защитного заземления ее корпуса работу прекра­тить и выключить кухонную электроплиту. Работу возобновить после уст­ранения неисправности.
4.2. При коротком замыкании и загорании электрооборудования ку­хонной электроплиты немедленно выключить ее и приступить к туше­нию очага возгорания с помощью углек,ислотного или порошкового ог­нетушителя.
4.3. При получении травмы оказать первую помощь пострадавшему при необходимости отправить его в ближайшее лечебное учреждение и сообщить об этом администрации учреждения.
4.4. При поражении электрическим током немедленно отключить электроплиту от сети, оказать пострадавшему первую помощь, при отсутствии пострадавшего дыхания и пульса сделать ему искусственное дыхание дои провести непрямой массаж сердца до восстановления дыхания и пуль­са и отправить его в ближайшее лечебное учреждение.

5. Требования безопасности по окончании работы

5.1. Выключить кухонную электроплиту и после ее остывания вымыть горячей водой.
5.2. Провести влажную уборку пищеблока и выключить вытяжную вен­тиляцию.
5.3. Снять спецодежду и принять душ или тщательно вымыть лицо и руки с мылом.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (05.09.2010)
Переглядів: 2584 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2  
мне пригодилось спасибо!)

1  
Прикольный сайт. Аффтару респегт!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці