Інструкція з охорони праці для коптильника - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Понеділок, 05.12.2016, 19:44
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці для коптильника



1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

1.1. Дана інструкція складена для коптильника при виготовленні харчових напівфабрикатів з м'яса, риби, овочів.
1.2. До самостійної роботи в якості Коптильника допускаються особи старше 18 років, що не мають протипоказань за станом здоров'я, що пройшли гігієнічне навчання, навчання влаштуванню і правил експлуатації торгово-технологічного обладнання, вступний і первинний на робочому місці інструктаж з охорони праці, стажування і навчання безпечним прийомам ведення робіт і перевірку знань вимог охорони праці.
1.3. Особи, допущені в холодильні камери з безпосереднім охолодженням, повинні бути ознайомлені з правилами безпечного виконання робіт і порядком евакуації людей з приміщень у випадку витоку холодоагенту або аварії.
1.4. Під час роботи працівник проходить: навчання з охорони праці в чинному устаткуванню щорічно, за новому обладнанню - у міру його надходження на підприємство, але до моменту пуску цього обладнання в експлуатацію. Працівник, допущений до експлуатації ліфтів вантажопідйомністю до 250 кг і похилих підйомників, проходить навчання щорічно.
1.5. Повторний інструктаж з охорони праці на робочому місці працівник повинен отримувати один раз на 3 місяці.
1.6. Коптильні камери повинні бути обладнані витяжною вентиляцією, мати щільно закриваються двері та люки.
1.7. Шомполи (прутки), рейки (жердини) повинні бути в подвійній кількості і піддаватися санітарній обробці не рідше 1 разу за зміну. Вони ретельно очищаються, промиваються 1-2% розчином кальцинованої гарячим соди, прошпаріваются. Коптильні камери і кліті повинні піддаватися повної санітарної обробці не рідше 1 разу на тиждень.
1.8. Для контролю температури і вологості в коптильних камерах повинні бути встановлені дистанційні контрольно-вимірювальні та реєструючі прилади (термометри, влагометріі, психрометри), показання яких заносяться в спеціальні журнали. Температура всередині риби гарячого копчення повинна бути не менше 80 ° С.
1.9. На Коптильника можуть впливати небезпечні і шкідливі виробничі фактори:
- Рухомі машини і механізми, рухомі частини електромеханічного обладнання, переміщувані сировина, напівфабрикати;
- Знижена температура поверхонь холодильного обладнання, сировини;
- Знижена температура повітря робочої зони;
- Підвищений рівень шуму на робочому місці;
- Підвищена вологість повітря;
- Підвищена рухливість повітря;
- Підвищене значення напруги в електричному ланцюзі;
- Недостатня освітленість робочої зони;
- Гострі кромки, задирки і нерівності поверхонь обладнання, інструменту, інвентарю, тари;
- Фізичні перевантаження.
1.10. При просте камера повинна бути вимкнена (електричне, повітряне, водяне, парове харчування).
1.11. Обслуговувати коптильні-варильні камери можуть тільки особи, навчені при роботі з ними.
1.12. Коптильник повинен:
- Залишати верхній одяг, взуття, головний убір, особисті речі вбиральні;
- Перед початком роботи мити руки з милом, одягати чистий санітарний одяг, підбирати волосся під ковпак або косинку або надягати спеціальну сіточку для волосся;
- Працювати в чистій технологічному одязі, змінювати її у міру забруднення;
- Після відвідування туалету мити руки з милом;
- При виготовленні напівфабрикатів знімати ювелірні прикраси, годинники, коротко стригти нігті;
- Не вживати їжу на робочому місці.
1.13. Працівник, який не виконує вимоги з охорони праці, притягується до відповідальності в порядку, встановленому законодавством.
2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Застебнути надягнуту санітарний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу. Волосся прибрати під головний убір.
2.2. Не заколювати одяг шпильками, голками, не тримати в кишенях одягу гострі, предмети, що б'ються.
2.3. Перевірити оснащеність робочого місця необхідним для роботи обладнанням, інвентарем, пристроями та інструментом.
2.4. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
- Забезпечити наявність вільних проходів;
- Перевірити стійкість виробничого столу, стелажа, міцність кріплення устаткування до фундаментів і підставкам;
- Надійно встановити (закріпити) пересувне (переносне) обладнання та інвентар на робочому столі, підставці, пересувному візку;
- Зручно і стійко розмістити запаси сировини, напівфабрикатів, інструмент, пристосування у відповідності з частотою використання і витрачання.
2.5. Перевірити зовнішнім оглядом:
- Достатність освітленості робочої поверхні;
- Відсутність звисають, оголених кінців електропроводки;
- Надійність закриття всіх струмоведучих і пускових пристроїв устаткування;
- Наявність і надійність заземлюючих з'єднань (відсутність обривів, міцність контакту між металевими нетоковедущими частинами машини і заземлюючим проводом);
- Наявність, справність, правильну установку і надійне кріплення огородження рухомих частин обладнання (зубчастих, ланцюгових, кліноременних та інших передач, з'єднувальних муфт тощо);
- Відсутність сторонніх предметів всередині і навколо застосовуваного устаткування;
- Комплектність і цілісність деталей застосовуваних машин;
- Справність дерев'яних грат під ногами;
- Стан підлог (відсутність вибоїн, нерівностей, слизькості);
- Відсутність вибоїн, тріщин та інших нерівностей на робочих поверхнях виробничих столів;
- Справність застосовуваного інвентаря, пристроїв та інструменту (поверхня спецтару, обробних дощок, рукоятки ножів тощо повинні бути чистими, гладкими, без відколів, тріщин і задирок; рукоятки ножів повинні бути щільно насадженими, неслизькими і зручними для захоплення, що мають необхідний упор для пальців руки, не деформуються від впливу гарячої води.
2.6. Перевірити справність пускорегулювальної апаратури використовуваного обладнання (пускачів, вимикачів, аварійних кнопок, перемикача швидкостей і т.п.).
2.7. Переконатися в чистоті внутрішніх стінок коптильних камер.
2.8. Визначити режим термічної обробки.
2.9. Перед експлуатацією необхідно прогріти коптильну камеру протягом 10 хвилин при температурі 20-40 0 С, що перевищує технічну температуру обробки продукту.
2.10. Про всі виявлені несправності обладнання, інвентарю, електропроводки і інші неполадки повідомляти своєму безпосередньому керівнику і приступати до роботи тільки після їх усунення.
2.11. Перед кожним закриттям камери слід перевірити, чи не знаходяться всередині люди.
3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений працівником, відповідальним за безпечне виконання робіт.
3.2. Чи не доручати свою роботу ненавченим і стороннім особам.
3.3. Застосовувати необхідні для безпечної роботи справне устаткування, інструмент, пристосування, а також спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, передбачені відповідними типовими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту; використовувати їх лише для тих робіт, для яких вони призначені.
3.4. Ящики для пакування копченої риби повинні мати на торцевих сторонах отвори.
3.5. Для укладання скибочок необхідно користуватися лопатками або виделочками.
3.6. Обробні дошки, столи, використовувані при обесшкуріваніі й на вагу скибочок, необхідно мити гарячим 0,5% розчином кальцинованої соди, дезінфікувати, обполіскувати і просушувати.
3.7. Дотримуватися правил переміщення, користуватися тільки встановленими проходами.
3.8. Утримувати робоче місце в чистоті, своєчасно прибирати з підлоги розсипані продукти, розлиту воду та ін.
3.9. Не захаращувати робоче місце, проходи до нього і між обладнанням, столами, стелажами, проходи до пультів управління, рубильників, шляхи евакуації та інші проходи порожньої тарою, інвентарем, зайвими запасами сировини, кулінарної продукцією.
3.10. Підготувати і завантажити в камеру візок з продуктами.
3.11. Вентилі, крани на трубопроводах відкривати повільно, без ривків і великих зусиль. Не застосовувати для цих цілей молотки, гайкові ключі та інші предмети, подавати воду на охолоджувач димохідної труби і охолоджувач димогенератора шляхом відкриття крана подачі холодної води.
3.12. Включити автоматичний вимикач на пульті управління, потім включити вентилятор тумблером в положення 3000 об / хв.
3.13. Відкрити шибер викиду відпрацьованого диму з камери і встановити потрібну температуру в коптильної камері на терморегулятора.
3.14. Відкрити заслінку подачі повітря димогенератора.
3.15. Пересувати візки, пересувні стелажі в напрямі «від себе».
3,16. Переносити продукти, сировину тільки в справній тарі. Не завантажувати тару більше номінальною маси брутто.
3.17. Оглядати, регулювати, усувати виниклу несправність, встановлювати (знімати) робочі органи, витягувати застряглий продукт, очищати використане обладнання тільки після того, як воно зупинено за допомогою кнопки «стоп», відключено пусковим пристроєм, на якому вивішено плакат «Не вмикати! Працюють люди! », І після повної зупинки обертових і рухомих частин, що мають небезпечний інерційний хід.
3.18. Під час роботи з використанням електромеханічного обладнання не допускається:
- Працювати зі знятими загороджувальними і запобіжними пристроями, з відкритими дверцятами, кришками, кожухами;
- Поправляти ремені, ланцюги приводу, знімати і встановлювати запобіжні кришки, решітки та інші огородження під час роботи обладнання;
- Перевищує допустиму температуру обробці в обладнанні;
- Витягувати руками застряглий продукт;
- Експлуатувати обладнання без завантажувального пристрою, запобіжного кільця і ​​т.п.;
- Проштовхувати (утримувати) продукт руками або сторонніми предметами;
- Переносити (пересувати) включене в електричну мережу нестаціонарне обладнання;
- Залишати без нагляду працююче обладнання, допускати до його експлуатації ненавчених і сторонніх осіб;
- Складати на обладнання інструмент, продукцію, тару;
- При наявності напруги (б'є струмом) на корпусі обладнання, кожусі пускорегулювальної апаратури, виникненні стороннього шуму, запаху палаючої ізоляції, мимовільної зупинки або неправильному дії механізмів і елементів устаткування зупинити (вимкнути) його кнопкою «стоп» (вимикача) і відключити від електричної мережі за допомогою пускового пристрою. Повідомити про це безпосереднього керівника і до усунення несправності не включати.
3.19. Під час роботи камери забороняється:
- Залишати відкритими або прочиненими дверцята шафи управління;
- Виконувати роботи на електродвигунах, електричних клапанах, нагрівальних і серводвигуни;
- Знімати підшивку стелі всередині камери;
- Торкатися нагрівача;
- Виробляти ручну мийку камери.
4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

4.1. При виникненні поломки устаткування, загрозливою аварією на робочому місці або в цеху:
- Припинити його експлуатацію, а також подачу до нього електроенергії, води, сировини, продукту тощо.;
- Доповісти про вжиті заходи безпосередньому керівнику (працівнику, відповідальному за безпечну експлуатацію обладнання) і діяти відповідно до отриманих вказівок.
4.2. В аварійній обстановці:
- Сповістити про небезпеку оточуючих людей;
- Доповісти безпосередньому керівнику про те, що трапилося і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.
4.3. У разі відключення електроживлення припинити роботу і доповісти керівнику. Не слід намагатися самостійно з'ясовувати і усувати причину.
4.4. Потерпілому при травмуванні, отруєнні і раптовому захворюванні необхідно надати першу допомогу і, при необхідності, організувати його доставку до закладу охорони здоров'я або викликати бригаду швидкої допомоги по телефону 103. Повідомити про пригоду керівництву і по можливості зберегти обстановку, якщо це не призведе до аварії або травмування інших людей.
4.5. При виявленні загоряння і у випадку пожежі:
- Відключити обладнання;
- Повідомити в пожежну охорону по телефону 101 і керівнику організації;
- Приступити до гасіння пожежі наявними в організації первинними засобами пожежогасіння відповідно інструкцією з пожежної безпеки;
- При загрозі життю залишити приміщення.
4.6. Про всі несправності негайно інформувати своє безпосереднє керівництво.
4.7. Усувати всілякі дефекти має право тільки кваліфікований персонал, що володіє відповідною професійною підготовкою.
4.8. Роботи, пов'язані з електроживленням камери повинні виконуватися тільки електриками.
5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБІТ

5,1. Вимкнути за допомогою тумблера в режим «холодне копчення» - для димогенератора і відключити вентилятор. Потім знеструмити електромеханічне обладнання в коптильної установці.
5.2. Відкривати дверцята і робити виїмку продукції тільки після зниження температури в коптильної камері.
5.3. Після завершення роботи слід видалити попіл з зольника, очистити топку і закрити подачу трісок на топку.
5.4. Провести очистку та миття коптильної камери.
5.5. Не очищати робочу камеру руками, користуватися дерев'яними лопатками, скребками, щітками.
5.6. Пристосування для очищення змоченою спочатку в содовому або мильному розчині, а потім у чистій теплій воді, дотримуючись встановлені температуру води і концентрацію миючого розчину.
5.7. Занурити Робочий інструмент по рукоятку в гарячу воду, промити.
5.8. Про всі несправності з обслуговування коптильної установки ставити до відома свого керівника і механіка ТО.
5.9. Для прибирання сміття і відходів використовувати щітки, совки та інші пристосування.
5.10. Усі виробничі роботи на коптильної установці записувати в «Журнал обліку технічного та санітарного стану".


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (10.09.2013)
Переглядів: 471 | Теги: коптильник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці