Інструкція з охорони праці для кулінара борошняних виробів - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Субота, 03.12.2016, 07:36
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці для кулінара борошняних виробів

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

1.1. До самостійної роботи в якості кулінара борошняних виробів допускаються особи старше 18 років, що не мають протипоказань за станом здоров'я, що пройшли санітарно-гігієнічне навчання, пройшли вступний і первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, навчені безпечним методам прийоми ведення робіт, які пройшли стажування на робочому місці і перевірку знань вимог охорони праці.
1.2. У процесі роботи кулінар борошняних виробів проходить повторний інструктаж з охорони праці не рідше 1 разу на 6 місяців, періодичний медогляд і санітарно-гігієнічне навчання - не рідше 1 разу на 12 місяців, чергову перевірку знань вимог охорони праці - не рідше 1 разу на 12 місяців .
1.3. Кулінар борошняних виробів повинен дотримуватися вимог цієї інструкції з охорони праці, Правил внутрішнього трудового розпорядку.
1.4. Приймати і їжу і курити дозволяється тільки в спеціально виділених і обладнаних для цього місцях.
1.5. Забороняється вживати на роботі алкогольні напої та (або) інші наркотичні речовини, з'являтися в робочий час у стані алкогольного та (або) іншого наркотичного сп'яніння.
1.6. Кулінар борошняних виробів повинен бути забезпечений санітарної одягом, спеціальним одягом і взуттям, а також і іншими необхідними засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до чинних Нормами безплатної видачі спеціального одягу, взуття та ЗІЗ.
1.7. На кулінара борошняних виробів можуть впливати небезпечні і шкідливі виробничі фактори:
- Рухомі механізми, переміщувані сировина, напівфабрикати, тара;
- Підвищена запиленість повітря робочої зони;
- Підвищений рівень шуму на робочому місці;
- Знижена рухомість повітря;
- Підвищене значення напруги в електричному ланцюзі;
- Підвищений рівень статичної електрики;
- Гострі кромки, задирки і нерівності поверхонь обладнання, інструменту, інвентарю, тари;
- Фізичні перевантаження.
1.8. Кулінар борошняних виробів повідомляє свого безпосереднього керівника про будь-якій ситуації, яка загрожує життю і здоров'ю людей, про кожний нещасний випадок, що відбувся на виробництві, про погіршення стану свого здоров'я, у тому числі про прояв ознак гострого захворювання.
1.9. Кулінарові борошняних виробів слід:
- Залишати верхній одяг, взуття, головний убір, особисті речі вбиральні;
- Перед початком роботи мити руки з милом, одягати чистий санітарний одяг, підбирати волосся під ковпак або косинку або надягати спеціальну сіточку для волосся;
- Працювати в чистій технологічному одязі, змінювати її у міру забруднення;
- Після відвідування туалету мити руки з милом;
- При виготовленні кулінарних і кондитерських виробів знімати ювелірні прикраси, годинники, коротко стригти нігті і не покривати їх лаком;
- Не приймати їжу на робочому місці.
1.10. Працівник, який допустив порушення або невиконання вимог інструкції з охорони праці, розглядається, як порушник виробничої дисципліни і може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, а в залежності від наслідків - і до кримінальної; якщо порушення пов'язане з заподіянням матеріального збитку, то винний може залучатися до матеріальної відповідальності у встановленому порядку.

2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Застебнути надягнуту санітарний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу. Волосся прибрати під головний убір.
Не заколювати одяг шпильками, голками, не тримати в кишенях одягу гострі, предмети, що б'ються.
2.2. Перевірити роботу місцевої витяжної вентиляції, повітряного душирования та оснащеність робочого місця необхідним для роботи обладнанням, інвентарем, пристроями та інструментом.
2.3. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
- Забезпечити наявність вільних проходів;
- Перевірити стійкість виробничого столу, стелажа, міцність кріплення устаткування до фундаментів і підставкам;
- Надійно встановити (закріпити) пересувне (переносне) обладнання та інвентар на робочому столі, підставці, пересувному візку;
- Зручно і стійко розмістити запаси сировини, продуктів, інструмент, пристосування у відповідності з частотою використання і витрачання;
- Перевірити наявність і цілісність запобіжної решітки в завантажувальному бункері просіювача, роботу блокуючого пристрою;
- Перевірити зовнішнім оглядом:
- Достатність освітлення робочої поверхні;
- Відсутність звисають, оголених кінців електропроводки;
- Надійність закриття всіх струмоведучих і пускових пристроїв устаткування;
- Наявність і надійність заземлюючих з'єднань (починати роботу при відсутності або ненадійності заземлення обладнання);
- Наявність, справність, правильну установку і надійне кріплення огородження рухомих частин обладнання (зубчастих, ланцюгових, кліноременних та інших передач, з'єднувальних муфт тощо), нагрівальних поверхонь;
- Відсутність сторонніх предметів всередині і навколо обладнання;
- Наявність і справний стан приладів безпеки, регулювання та автоматики (наявність клейма або пломби; терміни таврування приладів; дати огляду посудин, що працюють під тиском; знаходження стрілки манометра на нульовій позначці; цілісність скла; відсутність пошкоджень, що впливають на показання контрольно-вимірювальних приладів) ;
- Відсутність тріщин, випучин, значних потовщень стінок судин, пропусків у зварювальних швах, течі в заклепочних і болтових з'єднаннях, розривів прокладки і т.п. в варочном обладнанні;
- Справний стан підлог (відсутність вибоїн, нерівностей, слизькості, відкритих трапів, відкритих неогороджених люків);
- Відсутність вибоїн, тріщин та інших нерівностей на робочих поверхнях виробничих столів;
- Справність застосовуваного інвентаря, пристроїв та інструменту (поверхня спецтару, обробних дощок, ручки совків, лопаток і т.п. повинні бути чистими, гладкими, без відколів, тріщин і задирок).
2.4. Провести необхідну складання устаткування, правильно встановити і надійно закріпити знімні деталі та механізми.
2.5. Перевірити роботу механічного обладнання, пускорегулювальної апаратури на холостому ходу.
2.6. Перед включенням у роботу тістомісильної машини:
- Підняти захисний ковпак (кришку, огороджувальні щитки) і, обертанням штурвала вручну, перевести місильний важіль у верхнє положення;
- Натиснути ногою на педаль і вкотити діжу на фундаментну плиту машини. Перевірити надійність кріплення діжі за допомогою замикаючого пристрою;
- Переконатися в надійності кріплення лопатей і наявності зазору між лопатями, стінками і дном діжі;
- Перевірити справність блокувального пристрою, вимикає електропривод при піднятті кришки (щитка) машини;
- Опустити захисний пристрій і перевірити роботу машини на холостому ходу.
2.7. При замісі рідкого тіста діжу слід завантажувати на 80-90%, а крутого - на 50% ємності діжі.
2.8. Перед включенням у роботу збивальної машини:
- Встановити і надійно закріпити спочатку бачок, а потім збивач;
- Встановити швидкість обертання взбивателя;
- Провернути вручну кришку планетарного редуктора і переконатися, що збивач не стосується дна і стінок бачка.
2.9. На холостому ходу перевірити напрямок обертання крильчатки просіювача.
2.10. Перед початком роботи тесторазделочного обладнання перевірити:
- Справність обладнання і пускової апаратури;
- Наявність і справність: огороджень обертових і рухомих частин обладнання; механізмів нагнітання тесту (шнекових, лопатевих, валкових) в тестових камерах; ділильної головки і ріжучого пристрою тістообробних машин; розкочують валків закочувальних машин; робочих органів формующих машин; приводів електродвигунів;
- Справність дії блокувальних пристроїв, що вимикають електропривод при відкриванні кришки тестової камери, щитка ділильної головки, огородження привода тістоділительні машин;
- Справність електроблокування на огорожах розкочують валків тістозакаточні машини, робочих органів ділильно-закочувальних і формуючих машин;
- Правильність фіксації спіралі, чистоту поверхні чаші і спіралі тестоокруглітельной машини;
- Правильність натягу стрічки на прийомних, закочують і передавальних транспортерах, тістозакаточні, тестоформующіх і тістоділительні машинах;
- Наявність і справність необхідного інвентарю (скребків, щіток, лопаток для проштовхування тесту).
2.11. Про всі виявлені несправності обладнання, інвентарю, електропроводки і інші неполадки повідомити своєму безпосередньому керівнику і приступити до роботи тільки після їх усунення.
2.12. При експлуатації електричних пекарних шаф, газового обладнання дотримуватися вимог безпеки, викладені у відповідних типових інструкціях з охорони праці.

3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений працівником, відповідальним за безпечне виконання робіт.
3.2. Чи не доручати свою роботу ненавченим і стороннім особам.
3.3. Застосовувати необхідні для безпечної роботи справне устаткування, інструмент, пристосування; використовувати їх лише для тих робіт, для яких вони призначені.
3.4. Дотримуватися правил переміщення в приміщенні і на території організації, користуватися тільки встановленими проходами.
3.5. Утримувати робоче місце в чистоті, своєчасно прибирати з підлоги розсипані (розлиті) продукти, жири та ін.
3.6. Не захаращувати робоче місце, проходи і під'їзди до нього, проходи між устаткуванням, столами, стелажами, проходи до пультів управління, рубильників, шляхи евакуації та інші проходи порожньої тарою, інвентарем, зайвими запасами сировини, готової продукцією.
3.7. Використовувати засоби захисту рук при зіткненні з гарячими поверхнями інвентарю та кухонного посуду (ручки наплітних котлів, листи і ін.).
3.8. Вентилі, крани на трубопроводах відкривати повільно, без ривків і великих зусиль. Не застосовувати для цих цілей молотки, гайкові ключі та інші предмети.
3.9. Використовувати для розкриття тари спеціально призначений інструмент. Не проводити ці роботи інструментом з задирок. При вспариваніе м'якої тари направляти нож в напрямку «від себе».
3.10. При роботі з ножем дотримуватися обережності, берегти руки від порізів.
При перервах у роботі вкладати ніж в пенал (футляр). Не ходити і не нахилятися з ножем у руках, не переносити ніж, не вкладений у футляр (пенал).
3.11. При нарізці моноліту олії за допомогою струни користуватися ручками, не зволікати за струну руками.
3.12. Пересувати візки, пересувні стелажі, підкатні діжі в напрямку «від себе».
3.13. Переносити продукти, сировину тільки в справній тарі. Не завантажувати тару більше номінальною маси брутто.
3.14. Не використовувати для сидіння випадкові предмети (ящики, бочки тощо), обладнання.
3.15. При приготуванні миючих і дезінфікуючих розчинів:
- Застосовувати тільки дозволені органами охорони здоров'я миючі та дезінфікуючі засоби;
- Не перевищувати встановлені концентрацію і температуру миючих розчинів (вище 50 ° С);
- Не допускати розпилення миючих і дезінфікуючих засобів, попадання їх розчинів на шкіру та слизові оболонки.
3.16. Під час роботи з використанням електромеханічного обладнання:
- Вимог безпеки, викладені в експлуатаційній документації заводів-виготовлювачів обладнання;
- Використовувати обладнання тільки для тих робіт, які передбачені інструкцією з його експлуатації;
- Перед завантаженням обладнання продуктом переконатися, що приводний вал обертається в напрямку, вказаному стрілкою на його корпусі;
- Попереджати про майбутній пуск устаткування працівників, що знаходяться поряд;
- Включати і вимикати обладнання сухими руками і тільки за допомогою кнопок «пуск» і «стоп»;
- Не торкатися до відкритим і необгородженим струмоведучих частин обладнання, оголеним і з пошкодженою ізоляцією проводів;
- Знімати і встановлювати змінні частини обладнання обережно, без великих зусиль і ривків;
- Надійно закріпляти змінні виконавчі механізми, робочі органи, інструмент;
- Завантаження устаткування продуктом робити через завантажувальний пристрій рівномірно, при включеному електродвигуні, якщо інше не передбачено керівництвом з експлуатації заводу-виробника;
- Дотримуватися норми завантаження обладнання;
- Видаляти залишки продукту, очищати робочі органи обладнання за допомогою дерев'яних лопаток, скребків і т.п .;
- Оглядати, регулювати, усувати несправність обладнання, встановлювати (знімати) робочі органи, витягувати застряглий продукт, очищати використовуване обладнання можна тільки після того, як воно зупинено за допомогою кнопки «стоп», відключено пусковим пристроєм, на якому вивішено плакат «Не вмикати! Працюють люди! », І після повної зупинки обертових і рухомих частин, що мають небезпечний інерційний хід.
3.17. При використанні електромеханічного обладнання не допускається:
- Працювати зі знятими з устаткування загороджувальними і запобіжними пристроями, з відкритими дверцятами, кришками, кожухами;
- Поправляти ремені, ланцюги приводу, знімати і встановлювати огорожі під час роботи обладнання;
- Перевищувати допустимі швидкості роботи обладнання;
- Витягати руками застряглий продукт;
- Проштовхувати продукт руками або сторонніми предметами;
- Переносити (пересувати) включене в електричну мережу нестаціонарне обладнання;
- Залишати без нагляду працююче обладнання, допускати до його експлуатації ненавчених і сторонніх осіб;
- Складати на обладнання інструмент, продукцію, тару;
- За наявності напруги (б'є струмом) на корпусі обладнання, кожусі пускорегулювальної апаратури, виникненні стороннього шуму, запаху палаючої ізоляції, самочинної зупинки або неправильному дії механізмів і елементів устаткування, його слід зупинити (вимкнути) кнопкою «стоп» (вимикача) і відключити від електричної мережі з допомогою пускового пристрою. Повідомити про це безпосереднього керівника і до усунення несправності не включати.
3.18. При експлуатації тестомесильной машини:
- Не завантажувати в діжу продукт, не виробляти виміри температури, не брати пробу тіста і нахилятися над діжею під час роботи машини;
- Накочення діжі на платформу машини виробляти при верхньому положенні місильного важеля і при вимкненому електродвигуні;
- Включати машину при надійної фіксації діжі на станині і опущених щитках огородження;
- Після закінчення замісу вимкнути електродвигун, привести місильний важіль у верхнє положення, очистити його від тесту, підняти захисний пристрій і викотити діжу;
- При переміщенні діжі дотримуватися обережності, попереджати оточуючих про початок її переміщення, пересувати діжу тільки попереду себе;
- Діжі ставити так, щоб вони не загороджували проходи і не перегороджували доступ до тістомісильних машин;
- При роботі з подкатних дежамі періодично очищати напрямні канавки для коліс.
3.19. При експлуатації збивальної машини:
- Дотримуватися обережності, перебуваючи поблизу рухомих елементів машини;
- Визначати готовність збитих продуктів, знімати змінні механізми тільки при вимкненому електродвигуні і після повної зупинки рухомих частин;
- не допускається:
- Змінювати частоту обертання взбивателя (якщо інше не зазначено в інструкції заводу-виробника);
- Додавати продукт в бачок (крім машин, де передбачений завантажувальний лоток).
3.20. Під час роботи просіювача стежити за тим, щоб бункер був постійно заповнений щоб уникнути розпилення продукту.
3.21. Не відкривати захисні огородження просіювача, конвеєрів тістоприготувальне машин.
3.22. Здійснювати вивантаження тесту з машин «Мікс» після зупинки лопатей мішалки. Не користуватися для цього короткочасним включенням машини.
3.23. Закривати кришкою ємність для зберігання амонію.
3.24. Для розбивання яєць використовувати спеціальне пристосування. Не розбивати яйця ножем.
3.25. Переносити бачки з дезінфікуючим розчином для яєць вдвох.
3.26. Дезінфікуючий розчин для яєць зберігати в закритій ємності в строго визначеному місці.
3.27. Під час експлуатації тесторазделочного обладнання:
- При завантаженні тесту в тестоделітелі стежити за його рівномірним розподілом у воронці, не допускати її переповнення;
- Стежити за справністю блокувальних пристроїв обладнання;
- При необхідності проштовхувати тісто в робочу камеру тістоділитель та інших формуючих машин при відключеному електродвигуні, використовуючи спеціально призначені для цього дерев'яні лопатки;
- дотримуватися обережності при видаленні шматків тесту з піддону Тістоділитель, прибирати їх, а також регулювати продуктивність обладнання і вагу шматків тесту на тестоделітелі тільки під час його зупинки;
- подачу шматків тесту в закаточную машину виробляти тільки за допомогою транспортера. Не брати на ходу шматки тіста з спіралі тістоокруглювача.

4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

4.1.При виникненні поломок обладнання, загрозливих аварією на робочому місці або в цеху: припинити його експлуатацію, а також подачу до нього електроенергії, води, сировини, продукту і т.п .; доповісти про вжиті заходи безпосередньому керівнику (працівнику, відповідальному за безпечну експлуатацію обладнання) і діяти відповідно до отриманих вказівок.
4.2. В аварійній обстановці: оповістити про небезпеку оточуючих людей, доповісти безпосередньому керівнику про те, що трапилося і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.
4.3.При виявленні запаху газу в приміщенні, в якому не встановлено газове обладнання:
- попередити працівників, що знаходяться в приміщенні, про неприпустимість користування відкритим вогнем, паління, включення і виключення електричного освітлення і електроприладів;
- відкрити вікна (кватирки, фрамуги) і провітрити приміщення;
- повідомити про це адміністрацію організації, а при необхідності - викликати працівників аварійної газової служби за телефоном 104.
4.4. Якщо в процесі роботи відбулося забруднення робочого місця жирами або прокидається порошкоподібними речовинами (борошном, крохмалем і т.п.), роботу слід припинити до видалення забруднюючих речовин.
4.5.Пролитий на підлозі жир видалити за допомогою дрантя або інших жіропоглощающем матеріалів. Забруднене місце промити нагрітим розчином кальцинованої соди і витерти насухо.
4.6.Для видалення просипаних пилять порошкоподібних речовин надіти окуляри і респіратор. Невелика їх кількість обережно видалити вологою ганчіркою або пилососом.
4.7.У разі загоряння жиру не заливати його водою. Припинити його нагрівання і накрити кришкою або іншим предметом (щільною тканиною), що перешкоджає доступу повітря в зону горіння.
4.8.У разі виявлення спалаху або пожежі відключити електроенергію, повідомити керівництву і приступити до гасіння наявними засобами первинного пожежегасіння. При необхідності викликати пожежну бригаду по телефону 101.
4.9.Потерпілому при травмуванні, отруєнні і раптовому захворюванні повинна бути надана перша допомога. При необхідності викликати бригаду швидкої допомоги по телефону 103 або організувати його доставку до закладу охорони здоров'я. Повідомити керівництву, по можливості зберегти обстановку, якщо це не призведе до аварії або травмування інших людей.

5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

5.1.Перед очищенням від тесту робочих органів тестомесильной машини і тістоділитель, тестоформующей і тістозакаточні машин, тістоокруглювача (чаші спіралі), транспортерів вимкнути і надійно знеструмити обладнання за допомогою рубильника або пристрою його замінює і запобігає випадковий пуск, вивісити на пусковий пристрій плакат «Не вмикати! Працюють люди! ».
5.2. Провести розбирання, очищення і миття обладнання: механічного - після зупинки рухомих частин з інерційним ходом, теплового - після повного остигання нагрітих поверхонь.
5.3.Очищення обладнання від борошняного пилу виробляти щіткою або пилососом. Не застосовувати для цієї мети металеві предмети.
5.4.В кінці роботи діжу і місильний важіль з лопаттю тестомесильной машини промити гарячою водою (не перевищує дозволену температуру) і витерти насухо. Станину та інші частини очистити щіткою від борошняного пилу і протерти вологою тканиною.
5.5.Не проводити прибирання сміття, відходів безпосередньо руками, використовувати для цих цілей щітки, совки та інші пристосування.
5.6. Закрити вентилі (крани) на трубопроводах холодної та гарячої води.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (29.01.2013)
Переглядів: 180 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці