Інструкція з охорони праці для працівника харчоблоку - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Неділя, 04.12.2016, 09:11
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці для працівника харчоблоку

1. Загальні вимоги охорони праці

1.1. До самостійної роботи в харчоблоці допускаються особи, які пройшли спеціальну підготовку, попередній під час вступу на роботу і періодичний медичний огляд, вступний і первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, навчені безпечним методам і прийомам роботи, а також пройшли перевірку знань вимог охорони праці і мають 1 групу з електробезпеки
1.2. Не рідше одного разу на шість місяців працівники харчоблоку повинні проходити повторний інструктаж за програмою первинного інструктажу на робочому місці. Особи, які не пройшли перевірку знань до самостійної роботи не допускаються.
1.3. Не рідше одного разу на рік працівники харчоблоку повинні проходити періодичний медичний огляд і чергову перевірку знань вимог охорони праці.
1.4. До обслуговування газової апаратури допускаються особи, які мають посвідчення про проходження спеціального техмінімуму по експлуатації газового пищеварочних апаратури.
1.5. Працівники харчоблоку зобов'язані дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку установи.
1.6. Працівники харчоблоку зобов'язані знати і дотримуватися правил пожежної безпеки.
1.7. Куріння на робочих місцях забороняється, а дозволяється тільки в спеціально позначених і обладнаних місцях для куріння.
1.8. В процесі роботи на працівників харчоблоку можливий вплив наступних небезпечних і шкідливих виробничих факторів:
- Рухомі частини технологічного обладнання, сировину, тара;
- Знижена температура повітря робочої зони;
- Підвищений рівень шуму на робочому місці;
- Підвищена вологість повітря;
- Підвищена рухливість повітря;
- Підвищене значення напруги в електричному ланцюзі;
- Недостатня освітленість робочої зони;
- Гострі кромки, задирки і нерівності поверхонь обладнання, інструменту, інвентарю, тари;
- Фізичні перевантаження.
1.9. Працівники харчоблоку повинні бути забезпечені санітарно-гігієнічної спецодягом, санітарної взуттям та запобіжними пристосуваннями відповідно до чинних Нормами і зобов'язані дотримуватися правил особистої гігієни та санітарії.
1.10. Для миття рук в умивальниках повинні бути в достатній кількості мило і чисті рушники (електрорушники).
1.11. У приміщеннях харчоблоків повинні дотримуватися правила пожежної безпеки. Захаращення і захаращення приміщень, проходів, проїздів не допускається.
1.12. Працівники харчоблоків зобов'язані виконувати інструкції з охорони праці та своєчасно перевіряти справність дії арматури, контрольно-вимірювальних приладів, запобіжних пристроїв.
1.13. Всі технологічні процеси, пов'язані з доставкою сировини, напівфабрикатів, готових виробів повинні здійснюватися способами, максимально усувають ручні операції, які виключають небезпеку травматизму.
1.14. Виробниче обладнання повинно бути безпечним в експлуатації при використанні окремо або в складі комплексів і технологічних систем протягом усього терміну експлуатації.
1.15. Всі види торгово-технологічного обладнання, що приводяться в дію електроенергією, а також металеві конструкції, що несуть на собі електроустановки, підлягають обов'язковому заземлення. Експлуатація обладнання без заземлення забороняється.
1.16. Чистка, регулювання і ремонт всіх видів устаткування допускається тільки при відключених електродвигунах.
1.17. Всі рухомі частини машин і механізмів (вали, ролики та ін.) Повинні бути огороджені. Працювати на машинах без відповідних огороджень забороняється.
1.18. Для розкриття і розпакування тари необхідно використовувати відповідні справні інструменти (обценьки, кліщі).
1.19. Для відкривання консервних банок необхідно користуватися спеціальними пристосуваннями і ключами.
1.20. Тара для внутрішньоцехового переміщення повинна мати відповідне маркування: «крупа», «молоко» і т.д.
1.21. Відра, тази для миття підлог і прибирання приміщень повинні бути пофарбовані в особливий колір, мати напис або пластмасову бирку «для підлог» і т.д.
1.22. Припливно-витяжна вентиляція повинна забезпечувати нормальні умови роботи відповідно до СаНіП II-69-78 «Лікувально-профілактичні установи».
1.23. Підлога повинна бути гладкою, нескользкими, задовольняти гігієнічним та експлуатаційним вимогам даного приміщення.
1.24. Особи, які допустили невиконання або порушення інструкції з охорони праці, піддаються дисциплінарному впливу відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку і при необхідності позачергової перевірки знань питань охорони праці.


2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ перед початком роботи

2.1. Перед початком роботи необхідно надіти і застебнути (зав'язати зав'язки) санітарний одяг і взуття, прибрати волосся під головний убір, застебнути рукава. Забороняється заколювати санітарний одяг голками, зберігати в кишенях булавки, скляні та гострі предмети.
2.2. Необхідно оглянути інвентар і переконатися в його справності. При виявленні непридатного інвентаря і посуду, необхідно вимагати від адміністрації його вилучення і заміни.
2.3. При огляді обладнання необхідно перевірити наявність і справність огороджень, заземлюючих пристроїв, пусковий електроапаратури та запобіжних пристроїв.
2.4. При виявленні несправностей в обладнанні необхідно негайно повідомити про них адміністрації і до їх усунення до роботи не приступати. Чи не дозволяється самовільно проводити будь-який ремонт обладнання.
2.5. Необхідно перевірити наявність діелектричних килимків в зоні обслуговування електрообладнання і дерев'яних решіток на підлозі в приміщенні посудомийки.
2.6. Перед включенням посудомийної машини необхідно перевірити наявність води в ваннах і в баку електрообігрівача.


3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. При механічній обробці харчових продуктів:
3.1.1. Перед включенням обладнання необхідно перевірити, чи немає в робочій камері або поблизу рухомих частин машини сторонніх предметів і попередити про пуск знаходиться поруч персонал.
3.1.2. Для проштовхування продукту всередину бункера або робочої камери повинні застосовуватися спеціальні пристосування: дерев'яні штовхачі, маточки, лопатки.
3.1.3. Видалення заклинило продуктів або їх залишків необхідно проводити після повної зупинки двигуна робочих органів машини.
3.1.4. Перед установкою змінних дисків Міксери машини необхідно перевірити надійність кріплення до них ножів і гребінок.
3.1.5. Зняття і установку тертковим диска картофелеочістітельной машини необхідно проводити за допомогою спеціального гачка.
3.1.6. Перед початком роботи необхідно перевірити надійність кріплення м'ясорубки на корпусі приводу.
3.1.7. Над горловиною м'ясорубок з діаметром завантажувальних отворів понад 45 мм має бути встановлено запобіжне кільце, яке не допускає потрапляння рук до рухомих частин.
3.1.8. Підйом і опускання запобіжної кришки куттера слід проводити плавно, без ривків. Кожух куттера повинен бути зблокований з приводом.
3.1.9. Вивантажувати фарш з куттера при відсутності саморозвантажних пристосувань необхідно ковшем.
3.1.10. Тістомісильна машина слід включати тільки після повної фіксації підкатний діжі на машині і опущених щитках огорожі.
3.1.11. Під час роботи тістомісильна машина забороняється піднімати огорожі, відкривати підкатний діжу, додавати і виймати продукти з діжі, допомагати машині руками замішувати тісто, а також чистити і мити діжу.
3.1.12. Перед початком роботи тісторозкачувальної машини слід перевірити надійність блокувального пристрою.
3.1.13. Під час роботи на тісторозкачувальної машині забороняється протирати вальці і відкривати облицювання.
3.1.14. Змінні машини повинні бути надійно закріплені на корпусі приводу.
3.1.15. Встановлювати змінну машину на працюючий привід забороняється.
3.1.16. На хліборізці забороняється робити укладання хліба при русі в прямому каретки.
3.1.17. Заточку дискового ножа хлеборезки слід проводити тільки за допомогою заточного механізму, встановленого на машині.
3.1.18. При заточуванні ножа хлеборезательная машини не допускається перевіряти гостроту різальних крайок ножа рукою.
3.1.19. Для очищення дискового ножа хлеборезательная машини від залишків продукту необхідно застосовувати дерев'яні скребки. Знімати решту продуктів з ножа руками забороняється.
3.1.20. Застосування обладнання для виконання операцій, не передбачених інструкцією по експлуатації, забороняється.
3.2. При тепловій обробці харчових продуктів:
3.2.1. Користуватися при розпалюванні обладнання з вогневим обігрівом (плит, печей, кип'ятильників, Причетні котлів) бензином, іншими легкозаймистими рідинами забороняється.
3.2.2. Підготовка палива повинна проводитися поза приміщенням кухні.
3.2.3. Видалення золи слід проводити після охолодження топки.
3.2.4. Забороняється охолоджувати топку або настил плити водою.
3.2.5. Чи не дозволяється включення електричних котлів і автоклавів при незаповненою паровій сорочці. Перед початком роботи пароводяну сорочку слід заповнити до рівня контрольного крана кип'яченою водою.
3.2.6. Забороняється включати котли і автоклави в разі несправності заземлення, подвійного запобіжного клапана, при пуску пара з сорочки і наявності тріщин в сорочці автоклава.
3.2.7. Включати автоклави дозволяється тільки при щільному і рівномірному закріпленні кришки усіма відкидними гвинтами.
3.2.8. Перш ніж відкрити кришку автоклава, необхідно його вимкнути, відкрити в кришці пароповітряний кран. Коли тиск усередині автоклава знизиться до нуля, слід послабити відкидні гвинти, причому ослаблення провести навхрест, а потім в такому ж порядку повністю відвернути і відкрити кришку. Загвинчування слід також вести хрест-навхрест, а не підряд, щоб уникнути нерівномірного навантаження на гвинти і поява нещільності. Підйом кришки проводиться обережно, щоб уникнути опіку обличчя та рук.
3.2.9. Вивантаження продуктів з електричних котлів слід проводити тільки після відключення нагріву і випускання пари з робочої камери.
3.2.10. Настил електричної плити повинен бути рівним і гладким. Не допускається робота на плиті з деформованим настилом.
3.2.11. Плита повинна мати бортову поверхню і поручні, що оберігають від опіків. Поручні повинні бути розташовані від бортів плити на відстані не ближче 10 см.
3.2.12. Під час роботи на електричній плиті не допускається перегрів настилу конфорок і робота з недовантаженими конфорками, включеними на повну потужність.
3.2.13. Експлуатувати обладнання, що працює під тиском, при несправних манометрах і інших контрольно-вимірювальних приладах забороняється.
3.2.14. Включати електричний кип'ятильник в роботу слід тільки після перевірки наявності води у водопровідній мережі і заповнення живильного бачка.
3.2.15. Під час роботи кип'ятильника не повинно бути сильного шуму, ударів, ширяння і викиду окропу.
3.2.16. Забороняється при відборі окропу вішати відро на кран кип'ятильника. Відро повинно бути встановлено на спеціальну підставку.
3.2.17. Забороняється включати струм при відсутності жиру в завантажувальної чаші електросковороди.
3.2.18. При відкриванні кришки завантажувального чаші під час роботи не слід нахиляти її на себе.
3.2.19. Перед перекиданням завантажувальної чаші необхідно вимкнути струм. Перекидати сковороду при включених нагрівачах забороняється.
3.3. При ручній обробці харчових продуктів:
3.3.1. При роботі з ножем робітник повинен тримати лезо від себе і не допускати різких рухів ножем. Кухарські ножі, скребки для очищення риби повинні мати гладкі, без задирок, зручні і міцно насаджені дерев'яні рукоятки. Ріжучі частини ножів повинні регулярно і своєчасно заточуватися.
3.3.2. Правити ніж про Мусатов слід осторонь від робочих, зайнятих на інших операціях. Ножі і мусати повинні мати на рукоятках запобіжні виступи.
3.3.3. Ручне миття риби необхідно проводити щітками, мочалками, скребками в спеціальних рукавицях, що охороняють руки робітників від травми.
3.3.4. Для виїмки риби з ванн повинні використовуватися дротяні черпаки.
3.3.5. При обробці риби повинні використовуватися обробні ножі, головоруби, скребки.
3.3.6. Перенесення інструментів повинен проводитися в чохлах, піхвах. Зберігати інструмент необхідно в пеналах.
3.3.7. М'ясо при ручній обробці має обвалюватися тільки розмороженим.
3.3.8. Колоди для розрубування м'яса і кісток повинні встановлюватися на хрестовину. Висота колоди повинна бути не менше 0,85 м від рівня підлоги. Не допускається наявність тріщин і задирок на дошках, а також на колодах для розрубування м'яса.
3.3.9. Укладати напівфабрикати на сковороди і листи для смаження необхідно з нахилом від себе. Листи повинні бути легкими, виготовленими з нержавіючого матеріалу, без задирок, гострих кутів.
3.3.10. Встановлювати котли на плиту і знімати їх повинні два працівники, використовуючи для цього сухий рушник. При цьому необхідно пам'ятати, що гранична норма перенесення вантажів вручну встановлена ​​для жінок - 15 кг, для чоловіків - 50 кг.
3.3.11. Наплитні котли, каструлі, сотейники та інший кухонний посуд повинні мати міцно прикріплені ручки, рівне дно і добре пригнані кришки.
3.3.12. Установка наплітних котлів з їжею повинна проводитися на стійкі підставки-табурети.
3.4. Під час роботи посудомийної машини відкривати дверцята миючої або обполіскувати камери забороняється.
3.5. Зливати забруднену воду з ванни слід тільки після зупинки машини.
3.6. Мийка й очищення посуду від залишків їжі, а також прибирання підлоги, стелажів повинна проводитися за допомогою щіток, скребків, йоржів, дерев'яних лопаток.
3.7. Необхідно негайно видаляти з мийки осколки розбитого посуду, а також посуд, що має тріщини і відколи.


4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В аварійних ситуаціях

4.1. Необхідно припинити подачу продукту за наявності стороннього шуму, що раптово виникло при роботі обладнання, появі запаху гару, припинення подачі електроенергії.
4.2. При раптовій появі на корпусі обладнання відчутного електричного струму, необхідно негайно вимкнути обладнання і повідомити адміністрацію.
4.3. Не допускати роботи обладнання (печей, плит, котлів, кип'ятильників) з газовим обігрівом при відхиленні тиску газу від заданого; згасанні полум'я пальників; порушення тяги; припинення подачі повітря.
4.4. При появі в приміщенні запаху газу слід негайно припинити користування газовими приладами, не застосовувати відкритий вогонь, не курити, не вмикати електроприлади, закрити всі крани у газового обладнання, відкрити вікна для провітрювання приміщень і викликати аварійну службу по телефону 104.
4.5. Робота обладнання, що працює під тиском, повинна бути припинена:
- При несправності передбачених контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматики (манометрів, запобіжних клапанів, покажчиків рівня і т.д.);
- При підвищенні тиску в паропроникну сорочці вище дозволеного, незважаючи на дотримання всіх вимог по режиму роботи і безпечного обслуговування;
- При несправності запобіжних клапанів, запобіжних і блокувальних пристроїв;
- При несправності або неповній кількості кріпильних деталей кришок, люків;
- При виявленні в основних елементах апарату тріщин, випучин, пропусків або потіння в зварних швах, течі в клепаних і болтових з'єднаннях, розриву прокладок;
- При виникненні пожежі.
4.6. При плануванні двухстенной жаровні (з непрямим обігрівом) слід переконатися в наявності теплоносія в сорочці. При витоку теплоносія з сорочки або недостатньому його рівні слід негайно припинити роботу і відключити жаровню від електромережі.
4.7. В аварійній обстановці: оповістити про небезпеку оточуючих людей, доповісти безпосередньому керівнику про те, що трапилося і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.
4.8. При виникненні пожежі необхідно викликати пожежну команду по телефону 101 і терміново вжити заходів до пожежогасіння, евакуації людей. Повідомити про те, що трапилося керівнику.
4.9. При ураженні електричним струмом необхідно негайно відключити електрообладнання, звільнити потерпілого від дії електричного струму, надати першу допомогу, повідомити про те, що трапилося безпосередньому керівнику.
4.10. При нещасному випадку звільнити потерпілого від дії травмуючого фактора, надати йому першу допомогу, при необхідності викликати бригаду швидкої допомоги по телефону 103. Повідомити керівнику про подію. По можливості зберегти обстановку, якщо це не призведе до аварії або травмування інших людей.


5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

5.1. Після закінчення роботи (зміни) необхідно перевірити і привести в порядок своє робоче місце, машини і обладнання.
5.2. Закрити загальний газовий кран.
5.3. Вимкнути загальний силовий електрорубильник, вентиляцію і світло.
5.4. Про всі недоліки і несправності, виявлених під час роботи, персонал зобов'язаний зробити відповідні записи в журналі технічного обслуговування і повідомити керівника харчоблоку.
5.5. Зняти, оглянути, привести в порядок і прибрати в шафку санітарний одяг і взуття.

 


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (07.10.2014)
Переглядів: 34 | Теги: працівник харчоблоку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці