Інструкція з охорони праці кухонного працівника - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

П`ятниця, 09.12.2016, 16:26
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці кухонного працівника
І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. Дія інструкції поширюється на всі підрозділи компанії
1.2. Інструкція розроблена на підставі "Рекомендацій Держнаглядохорон праці щодо застосування "Порядку опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", "Положення про розробку інструкцій з охорони праці для працюючих", "Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці". Інструкція діє на протязі 5 років з дня затвердження
За цією Інструкцією кухонний робітник (далі — робітник) інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім — через кожні 6 місяців (повторний інструктаж).Результати інструктажу заносяться до "Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці", в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи інструктуючого та робітника.
1.3. Власник повинен застрахувати робітника від нещасних випадків та професійних захворювань. У разі ушкодження здоров'я робітника з вини власника він (робітник) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.
1.4. За невиконання цієї інструкції робітник несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
1.5. Мийні кухонного І столового посуду допускається розміщувати в одному приміщенні. В такому випадку вони повинні відокремлюватись бар'єром висотою не більше 1,6 м.
1.6. У мийному відділенні при установленні машин продуктивністю більше 100 тарілок на годину треба передбачати місцеву витяжну вентиляцію.
1.7. Виробничі мийні ванни повинні бути без гострих кутів, з рівними поверхнями.
1.8. Миття і чищення посуду від залишків їжі повинне проводитись за допомогою скребків, йоршів.
1.9. Мийні ванни повинні бути виготовлені з матеріалів, допущених до застосування на підприємствах громадського харчування Міністерством охорони здоров'я України.
1.10. На робочих місцях, які працюють з підігрівом, необхідно застосовувати повітряне душирування.
1.11. Температура зовнішньої поверхні обладнання і огородження в місцях знаходження робітників не повинна перевищувати 45°.
1.12. Всі рухомі частини обладнання, що викликають небезпеку травмування, повинні бути закриті суцільними або сітчатими огородженнями. Сторони вічка або діаметри отворів сітки огорожі повинні бути не більше 10 мм.
1.13. Проходи до обладнання та до місць його вмикання та вимикання неповинні захаращуватись.
1.14. Обладнання повинне мати надійно діючі пристрої (пульт управління, кнопку і т.д.) для включення і зупинки, розташовані так, щоб ними було зручно і безпечно користуватися з робочого місця і щоб виключалась можливість самовільного їх включення.
1.15. У неробочий час обладнання повинне знаходитись у положенні, що виключає можливість його запуску сторонніми особами.
1.16. Робітники, які працюють на обладнанні, повинні бути забезпечені Інструкціями з експлуатації обладнання, в яких викладені вимоги з охорони праці.
1.17. До роботи робітником допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчені та атестовані щодо правил безпечної експлуатації обладнання, пройшли вступний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці.
1.18. Робітник повинен:
1.18.1. Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку.
1.18.2. Користуватись спецодягом та засобами індивідуального захисту.
1.18.3. Виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт та щодо якої проінструктований.
1.18.4. Не виконувати вказівки, які суперечать правилам охорони праці.
1.18.5. Не допускати присутності на робочому місці сторонніх осіб.
1.18.6. Вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків.
1.18.7. Вміти користуватись первинними засобами пожежогасіння.
1.18.8. Пам'ятати про особисту відповідальність за виконання вимог правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі.
1.19. За порушення правил охорони праці робітник несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
1.20. Основні шкідливі та небезпечні виробничі фактори, які впливають на робітника:
1.20.1. Підвищена температура робочої зони.
1.20.2. Підвищена вологість робочої зони.
1.20.3. Теплове випромінювання.
1.20.4. Підвищені шум і вібрація.
1.20.5. Недостатнє освітлення робочої зони.
1.20.6. Ураження електрострумом.
1.21. Робітник забезпечується таким спецодягом, як: фартух прогумований з нагрудником; на митті котлів додатково — рукавиці гумові.
1.22. Заколювати спецодяг і тримати у кишені одягу булавки, скляні та гострі предмети забороняється.
1.23. Робітнику забороняється:
1.23.1. Вмикати та вимикати обладнання, робота на якому не доручена керівником робіт.
1.23.2. Торкатися оголених проводів.
1.23.3. Відкривати щити освітлення, замінювати запобіжники та лампочки.
1.23.4. Класти на щити електрообладнання речі, одяг.
1.23.5. Включати в електромережу обладнання несправними вилками, в несправні розетки, якщо пошкоджена ізоляція проводу.
1.23.6. Користуватися біжутерією, каблучками, браслетами.
1.23.7. Залишати на відкритих місцях розбитий посуд, склянки, фужери та ін.
II. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ
2.1. Надягти спецодяг, заправити волосся під головний убір.
2.2. Перевірити:
2.2.1. Чистоту на робочому місці (відсутність на підлозі пролитих чи розсипаних залишків продуктів харчування, залишків їжі та ін.).
2.2.2. Справність обладнання, наявність надійного його заземлення.
2.2.3. Справність пускової апаратури.
2.2.4. Справність кранів холодної та гарячої води.
2.2.5. Чи не захаращені проходи, робоче місце сторонніми предметами.
2.2.6. Вхолосту роботу мийної машини; впевнитись у справності роботи блокувальних пристроїв.
2.3. Перед початком роботи обладнання необхідно оглянути, перевірити правильність складання, надійність кріплення окремих деталей.
III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІДЧАС РОБОТИ
3.1. Перед вмиканням обладнання необхідно переконатися, чи нема у машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.
3.2. Завантажити машину посудом, попередньо звільнивши його від залишків їжі.
3.3. Зачинити дверці та кожухи машини.
3.4. Включити машину в роботу.
3.5. Під час роботи машини забороняється:
3.5.1. Відкривати дверці миючих камер,
3.5.2. Залишати без догляду працюючу машину.
3.5.3. Захаращувати робоче місце чистим посудом.
3.6. Звільняти посуд від залишків їжі дерев'яною чи пластмасовою лопаткою, волосяною чи капроновою щіткою.
3.7. Залишки їжі складати в банки, які закриваються кришками.
3.8. Миття склянок, фужерів та ін. виконувати окремо від іншого посуду.
3.9. Негайно вилучати з машини розбитий посуд.
3.10. Посуд, який має тріщини, щербини, вилучати із застосування.
3.11. При митті посуду у воді з додаванням соди, гірчиці та інших миючих засобів користуватися гумовими рукавичками, волосяними щітками.
3.12. При митті посуду в ваннах спочатку наливати холодну воду, а потім — гарячу.
3.13. При обполіскуванні посуду в гарячій воді необхідно користуватись металевими кошиками та сітками.
3.14. При митті ножів, виделок, ложок слід стерегтися гострих робочих поверхонь ножів та задирок. Не дозволяється чистити столові прибори на наждачному крузі.
3.15. Негайно вилучати з підлоги загущені залишки їжі, розлитий жир, розбитий посуд.
3.16. Посуд для переноски залишків їжі чи рідин заповнювати таким чином, щоб виключити їх випадання і розливання.
3.17. Забороняється знімати з посудомийної машини запобіжні щитки, кожухи та огорожі, працювати з несправними приладами автоматики.
3.18. Очищення, ручне змащення і ремонт обладнання під час його роботи забороняються і допускаються тільки після його повної зупинки.
3.19. Забороняється працювати на обладнанні з несправним або знятим огородженням рухомих частин.
3.20. Якщо корпус обладнання опиниться під напругою, треба негайно припинити роботу і вимкнути електроенергію.
3.21. При виникненні у процесі роботи машини шуму, стуку, гудіння її необхідно вимкнути і викли¬кати механіка.
IV. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ
4.1. Вимкнути обладнання шляхом вимкнення пакетних перемикачів, кнопкових станцій, рубильників.
4.2. Протерти обладнання, прибрати залишки їжі, води.
4.3. Інвентар, залишки миючих засобів прибрати в місце їх схову.
4.4. Прибрати робоче місце, звільнивши його від посуду, залишків їжі, звільнити проходи і підходи,
4.5. Зняти спецодяг; помити обличчя, руки; при можливості прийняти душ.
4.6. Доповісти керівникові робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.
V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ
5.1. Аварійна і небезпечна ситуація при митті посуду може виникнути в разі ураження електричним струмом, опіків, падіння на підлогу, виходу з ладу обладнання та ін.
5.2. При виникненні аварії або ситуації, що може призвести до аварії, нещасного випадку, необхідно негайно вимкнути обладнання, відключивши його від мережі, не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.
5.3. Повідомити про те, що сталося, керівника робіт.
5.4. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу; при необхідності викликати "швидку допомогу".
5.5. Надання першої медичної допомоги
5.5.1. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом. При ураженні електричним струмом необхідно негайно звільнити потерпілого від дії електричного струму, відключивши електроустановку від джерела живлення, а при неможливості відключення — відтягти його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал. За відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно робити йому штучне дихання і непрямий (зовнішній) масаж серця, звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. При такому стані необхідно негайно приступити до оживлення потерпілого і викликати "швидку медичну допомогу".
5.5.2. Перша допомога при пораненні
Для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити ііндивідуальний пакет, накласти стерильний перев'язувальний матеріал, що міститься у ньому, на рану і зав'язати її бинтом.
Якщо Індивідуального пакета якимсь чином не буде, то для перев'язки необхідно використати чисту (якщо можливо, свіжовипрасовану) носову хустинку, чисту полотняну ганчірку і т.ін. На те місце ганчірки, що припадає безпосередньо на рану, бажано накапати декілька крапель настойки йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти ганчірку на рану. Особливо важливо застосовувати настойку йоду зазначеним чином при забруднених ранах.
5.5.3. Перша допомога при переломах, вивихах, ударах
При переломах і вивихах кінцівок необхідно ушкоджену кінцівку укріпити шиною, фанерною плас¬тинкою, палицею, картоном або іншим подібним предметом. Ушкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев'язки або хустки до шиї і прибинтувати до тулуба.
При передбачуваному переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або роту) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом або снігом, чи холодною во¬дою) або зробити холодну примочку.
При підозрюванні перелому хребта необхідно покласти потерпілого на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям униз, .наглядаючи при цьому, щоб тулуб не перегинався, з метою уникнення ушкодження спинного мозку.
При переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлю, чханні, рухах, необхідно туго забинтувати груди чи стягти їх рушником під час видиху.
5.5.4. Надання першої допомоги при теплових опіках
При опіках вогнем, парою, гарячими предметами ні в якому разі не можна відкривати пухирі, які утворюються, та перев'язувати опіки бинтом.
При опіках першого ступеня (почервоніння) обпечене місце обробляють ватою, змоченою етиловим спиртом.
При опіках другого ступеня (пухирі) обпечене місце обробляють спиртом, 3%-ним марганцевим розчином або 5%-ним розчином таніну.
При опіках третього ступеня (зруйнування шкіряної тканини) накривають рану стерильною пов'язкою та викликають лікаря.
5.5.5. Перша допомога при кровотечі
Для того щоб зупинити кровотечу, необхідно:
— підняти поранену кінцівку догори;
— кровоточиву рану закрити перев'язувальним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, при давити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати на протязі 4-5 хвилин; якщо кровотеча зупинилася, то, не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього покласти ще одну подушечку з іншого пакета чи кусок вати і забинтувати поранене місце (з деяким натискуванням);
— при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов'язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, за допомогою згинання кінцівок в суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.
5.6. При виникненні пожежі приступити до її гасіння первинними засобами пожежогасіння та викликати пожежну частину.
5.7. Виконувати вказівки керівника робіт щодо ліквідації небезпечних наслідків.
Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (09.07.2012)
Переглядів: 1492 | Теги: кухонний працівник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці