ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ МИТТІ ПОСУДУ - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Понеділок, 05.12.2016, 07:37
Головна » Статті » Мої статті

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ МИТТІ ПОСУДУ


«ЗАТВЕРДЖЕНО»
Наказ __________________________
№ __________ від _______________ р.



ІНСТРУКЦІЯ № __________
З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ МИТТІ ПОСУДУ


1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ
1.1. До самостійної роботи з миття посуду допускаються особи віком не молодше 16 років, які пройшли відповідну підготовку, інструктаж з охорони праці, медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров'я.
1.2. Працюючі зобов'язані дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлені режими праці та відпочинку.
1.3. При роботі з миття посуду можливий вплив на працюючих та дітей наступних небезпечних факторів:
    • Термічні опіки при митті посуду гарячою водою;
    • Хімічні опіки, алергічні реакції при використанні миючих і дезінфікуючих засобів;
    • Ураження електричним струмом при відсутності заземлення мийних ванн або при підігріванні води Електрокип'ятильники.
1.4. При митті посуду повинна використовуватися наступна спецодяг: фартух клейончастий з нагрудником, чоботи гумові, рукавички гумові.
1.5. На харчоблоці повинна бути медична аптечка з набором необхідних медикаментів і перев'язувальних засобів для надання першої допомоги при травмах.
1.6. Працюючі повинні дотримуватися правил пожежної безпеки, знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння.
1.7. Робоче місце для посуду повинне бути обладнане трехгнездной ванній, корпус якої заземлюється.
1.8. При нещасному випадку потерпілий або очевидець нещасного випадку зобов'язаний повідомити про це адміністрацію установи.
1.9. У процесі роботи дотримуватися правил носіння спецодягу, правила особистої гігієни, тримати в чистоті робоче місце.
1.10. Особи, які допустили невиконання або порушення інструкції з охорони праці, притягуються до дисциплінарної відповідальності відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку і, при необхідності, піддаються позачергової перевірки знань норм і правил охорони праці.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.
2.1. Одягти спецодяг.
2.2. Перевірити наявність та надійність під'єднання захисного заземлення до корпусів мийних ванн.
2.3. Підготувати ємність з кришкою для залишків їжі.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ.
3.1. Звільнити столовий посуд від залишків їжі, які складати в підготовлену ємність з кришкою.
3.2. Заповнити першу ванну гарячою водою з температурою 500С з додаванням миючих засобів. У другій ванні приготувати дезінфікуючий розчин - 0,2% розчин хлораміну, гіпохлориту натрію або кальцію.
3.3. Столовий посуд миється щіткою в першій ванні водою, що має температуру 500С з додаванням миючих засобів. Після цього посуд занурюється в дезінфікуючий розчин у другій ванні (0,2% розчин хлораміну, гіпохлориту натрію або кальцію) і потім обполіскується в третій ванні гарячою проточною водою при температурі 650С. Столовий посуд просушується в спеціальних шафах або на гратах.
3.4. Скляний посуд після механічного очищення миється в першій ванні із застосуванням дозволених миючих засобів, потім обполіскується гарячою проточною водою і просушується в спеціальних шафах або на гратах.
3.5. Столові прибори після механічного очищення миються в першій ванні із застосуванням миючих засобів, обполіскують гарячою водою і потім знезаражуються фізичним методом в повітряних стерилізаторах на протязі 2-3 хвилин. Чисті столові прилади зберігаються в металевих касетах у вертикальному положенні ручками вгору.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ.
4.1. У разі, якщо розбилася столовий посуд, е збирати її осколки незахищеними руками, а використовувати для цієї мети щітку і совок.
4.2. При отриманні травми надати першу допомогу потерпілому, повідомити про це адміністрацію установи, при необхідності, відправити потерпілого до найближчої лікувальної установи.
4.3. При ураженні електричним струмом надати потерпілому першу допомогу, при відсутності у потерпілого дихання і пульсу зробити йому штучне дихання або провести непрямий масаж серця до відновлення дихання і пульсу і відправити його до найближчої лікувальної установи, повідомити про це адміністрацію установи.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ.
5.1. Злити воду з мийних ванн і промити ванни гарячою водою.
5.2. Мочалки, щітки для миття посуду після їх використання прокип'ятити протягом 15 хвилин у воді з додаванням соди або замочити в дезинфікуючому розчині (0,5% розчин хлораміну) на 30 хвилин, потім обполоснути і просушити. Зберігати мочалки і щітки для миття посуду в спеціальній промаркованої тарі.
5.3. Залишки їжі знезаразити кип'ятінням протягом 15 хвилин або засипати хлорним вапном і винести в контейнер для сміття на господарчий майданчик.
5.4. Зняти спецодяг, привести в порядок робоче місце і вимити руки з милом.



Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (14.08.2012)
Переглядів: 1682 | Теги: МИТТЯ ПОСУДУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці