Інструкція з охорони праці при очищенні коренеплодів і картоплі - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Субота, 03.12.2016, 18:35
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці при очищенні коренеплодів і картоплі

1. Загальні вимоги охорони праці

1.1. До самостійної роботи з очищення коренеплодів і картоплі допускаються особи, які пройшли попередній при вступі на роботу і періодичний медичний огляд, вступний і первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, навчені безпечним методам і прийомам роботи, а також пройшли перевірку знань вимог охорони праці.
1.2. Не рідше одного разу на шість місяців працівник повинен проходити повторний інструктаж за програмою первинного інструктажу на робочому місці. Особи, які не пройшли перевірку знань до самостійної роботи не допускаються.
1.3. Не рідше одного разу на рік працівник повинен проходити періодичний медичний огляд і чергову перевірку знань вимог охорони праці.
1.4. На працівника, який виконує роботу з очищення коренеплодів і картоплі, можуть впливати такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:
- Рухомі частини технологічного обладнання, сировину, тара;
- Знижена температура повітря робочої зони;
- Підвищений рівень шуму на робочому місці;
- Підвищена вологість повітря;
- Підвищена рухливість повітря;
- Підвищене значення напруги в електричному ланцюзі;
- Недостатня освітленість робочої зони;
- Гострі кромки, задирки і нерівності поверхонь обладнання, інструменту, інвентарю, тари;
- Фізичні перевантаження.
1.5. Працівник повинен бути забезпечений санітарним одягом, взуттям, а також необхідними засобами захисту.
1.6. Працівник, який виконує роботу з очищення коренеплодів і картоплі, повідомляє свого безпосереднього керівника про будь-якій ситуації, яка загрожує життю і здоров'ю людей, про кожний нещасний випадок, що трапився на виробництві, про погіршення стану свого здоров'я, у тому числі про прояв ознак гострого захворювання.
1.7. Працівникові, що виконує роботу з очищення коренеплодів і картоплі, слід:
- Залишати верхній одяг, взуття, головний убір, особисті речі в гардеробній;
- Перед початком роботи мити руки з милом, одягати чистий санітарний одяг, прибирати волосся під ковпак (косинку) або надягати спеціальну сіточку для волосся;
- Працювати в чистій технологічному одязі, змінювати її у міру забруднення;
- Після відвідування туалету мити руки з милом;
- Не брати їжу на робочому місці.
1.8. При залученні працівника до виконання разових робіт, що не входять в його обов'язки, він повинен пройти цільовий інструктаж з даного виду робіт.
1.9. Працівник зобов'язаний дотримуватися трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку.
1.10. Забороняється вживати спиртні напої і перебувати на території підприємства в нетверезому стані або під впливом наркотичних та інших речовин як в робочий так і не робочий час. Працівник, який порушив цю вимогу підлягає негайному видаленню з території підприємства.
1.11. Тривалість робочого часу працівника не може перевищувати 40 годин на тиждень. Тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку.
1.12. Протягом робочої зміни працівнику має бути надана перерва для прийому їжі, тривалістю не більше 2 годин і не менше 30 хвилин. Час початку і закінчення перерви визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку.
1.13. Для пиття слід вживати воду з кулерів, обладнаних фонтанчиків або питних бачків.
1.14. Приймати їжу слід в обладнаних приміщеннях (столовій, буфеті, кімнаті прийому їжі).
1.15. Працівник повинен вміти надавати першу допомогу потерпілому при нещасних випадках, знати місця розташування аптечки, правила користування нею.
1.16. Особи, які порушили вимоги цієї інструкції, можуть бути притягнуті до відповідальності в порядку, встановленому чинним законодавством РФ.
2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ перед початком роботи

2.1. Одягти і застебнути санітарний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу.
2.2. Чи не заколювати одяг шпильками, голками, не тримати в кишенях одягу гострі, предмети, що б'ються.
2.3. Перевірити оснащеність робочого місця необхідним для роботи обладнанням, інвентарем, пристроями та інструментом.
2.4. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
- Забезпечити наявність вільних проходів;
- Перевірити міцність кріплення картофелеочістітельной машини до фундаменту;
- Зручно і стійко розмістити запаси сировини, інструмент, пристосування відповідно до частоти використання і витрачання;
- Перевірити наявність і справність дерев'яних грат під ногами.
2.5. Перевірити зовнішнім оглядом:
- Достатність освітлення робочої зони;
- Відсутність звисають, оголених кінців електропроводки;
- Надійність закриття всіх струмоведучих і пускових пристроїв обладнання;
- Наявність і надійність заземлюючих з'єднань (відсутність обривів, міцність контакту між металевими нетоковедущими частинами машини і заземлюючим проводом). Чи не приступати до роботи при відсутності або ненадійності заземлення,
- Наявність, справність, правильну установку і надійне кріплення огороджень рухомих частин обладнання (кліноременних та інших передач, сполучних муфт і т.п.);
- Цілісність абразивів і наявність завантажувальної воронки в картофелеочістітельной машинах;
- Відсутність сторонніх предметів у робочій камері і навколо обладнання;
- Справність гумової ущільнювальної прокладки на дверцятах розвантажувального люка і замикаючого пристрою;
- Стан підлог (відсутність вибоїн, нерівностей, ковзання, відкритих трапів, відкритих необгороджених люків, колодязів);
- Справність застосовуваного інвентаря, пристроїв та інструменту (рукоятки ножів повинні бути чистими, гладкими, без відколів, тріщин і задирок, щільно насадженими, неслизькими і зручними для захоплення, що мають необхідний упор для пальців руки, не деформуються від впливу гарячої води; полотна ножів повинні бути гладкими, відполірованими, без вм'ятин і тріщин).
2.6. Провести необхідну збірку обладнання, правильно встановити і надійно закріпити знімні деталі та механізми.
2.7. Перевірити справність пускорегулювальної апаратури і роботу картофелеочістітельной машини на холостому ходу.
2.8. Про всі виявлені несправності обладнання, інвентарю, електропроводки і інші неполадки повідомити своєму безпосередньому керівнику і приступити до роботи тільки після їх усунення.
3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений особою, відповідальною за безпечне виконання робіт.
3.2. Чи не доручати свою роботу ненавченим і стороннім особам.
3.3. Застосовувати необхідні для безпечної роботи справне устаткування, інструмент, пристосування та засоби індивідуального захисту, передбачені відповідними типовими нормами безкоштовної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту; використовувати їх тільки для тих робіт, для яких вони призначені.
3.4. Дотримуватися правил переміщення в приміщенні, користуватися тільки встановленими проходами.
3.5. Утримувати робоче місце в чистоті, своєчасно прибирати з підлоги розсипані продукти, відходи, розлиту воду.
3.6. Чи не захаращувати робоче місце, проходи до нього і між обладнанням, стелажами, штабелями з картоплею і овочами, проходи до пультів управління, рубильники, шляхи евакуації та інші проходи порожньої тарою, інвентарем, зайвими запасами сировини, готової продукцією.
3.7. Вентилі, крани на трубопроводах відкривати повільно, без ривків і великих зусиль. Не застосовувати для цих цілей молотки, гайкові ключі та інші предмети.
3.8. При роботі з ножем дотримуватися обережності, берегти руки від порізів.
3.9. Під час перерв у роботі вкладати ніж в пенал (футляр). Не ходити і не нахилятися з ножем в руках, не переносити ніж, не вкладений в футляр (пенал).
3.10. Під час роботи з ножем не допускається:
- Використовувати ножі з неміцно закріпленими полотнами, з рукоятками, що мають задирки, з затупленими лезами;
- Робити різкі рухи;
- Перевіряти гостроту леза рукою;
- Залишати ніж під час перерви в роботі на столі без футляра;
- Спиратися на Мусатов при виправленні ножа. Правити ніж про Мусатов слід осторонь від інших працівників.
3.11. Пересувати візки, пересувні стелажі в напрямі «від себе».
3.12. Переносити сировину тільки в справній тарі. Чи не завантажувати тару більше номінальною маси брутто.
3.13. Не використовувати для сидіння випадкові предмети (ящики, бочки тощо), обладнання.
3.14. Використовувати при ручному очищенні лука витяжна шафа.
3.15. Під час роботи на картофелеочістітельной машині:
- Дотримуватися вимог безпеки, викладені в експлуатаційній документації заводу-виготовлювача, використовувати машину тільки для тієї роботи, яка передбачена інструкцією по експлуатації;
- Попереджати про майбутній пуск машини працівників, які перебувають поруч;
- Включати і вимикати машину сухими руками і тільки за допомогою кнопок «пуск» і «стоп»;
- Не торкатися до відкритим і неогороджених струмоведучих частин машини, оголеним і з пошкодженою ізоляцією проводів;
- Встановлювати (знімати) терткові робочі органи за допомогою спеціального гачка при вимкненому електродвигуні машини;
- Надійно закріплювати змінні виконавчі механізми, робочі органи;
- Завантаження картоплі або коренеплодів виробляти через бункер рівномірно, при включеному електродвигуні і після подачі води в робочу камеру;
- Дотримуватися норм завантаження машини продукцією;
- Не опускати руки в робочу камеру картофелеочістітельной машини під час її роботи;
- Не видаляти застряглі бульби руками, використовувати для цієї мети спеціальні пристосування;
- Оглядати, регулювати, усувати несправність машини, встановлювати (знімати) робочі органи, витягувати застряглий продукт, очищати використовуване обладнання тільки після того, як він зупинився за допомогою кнопки «стоп», відключено від джерела живлення і на пусковому пристрої вивішений плакат «Не вмикати! Працюють люди! », А також після повної зупинки обертових і рухомих частин, що мають небезпечний інерційний хід.
3.16. При використанні картофелеочістітельной машини не допускається:
- Працювати зі знятими загороджувальними і запобіжними пристроями, з відкритими дверцятами, кришками, вікнами і т.п .;
- Перевищувати допустимі швидкості роботи машини;
- Експлуатувати машину без завантажувального вікна з кришкою, бункера, завантажувальної воронки зі шторками, що перешкоджають викиду бульб, і розвантажувальних пристроїв;
- Проштовхувати продукт руками або сторонніми предметами;
- Працювати на машині з дефектними абразивами (відколи, тріщини);
- Залишати без нагляду працюючу машину, допускати до її експлуатації ненавчених і сторонніх осіб;
- Складати на машину інструмент, продукцію, тару.
4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В аварійних ситуаціях

4.1. При виникненні поломки устаткування, загрозливою аварією на робочому місці або в цеху: припинити його експлуатацію, а також подачу до нього електроенергії, води, сировини, і т.п .; доповісти про вжиті заходи безпосередньому керівникові (працівникові, відповідальному за безпечну експлуатацію обладнання) і діяти відповідно до отриманих вказівок.
4.2. В аварійній обстановці: оповістити про небезпеку оточуючих людей, доповісти безпосередньому керівнику про те, що трапилося і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.
4.3. При виявленні запаху газу в приміщенні:
- Попередити людей, що знаходяться в приміщенні, про неприпустимість користування відкритим вогнем, паління, включення і виключення електричного освітлення і електроприладів; відкрити вікна (кватирки, фрамуги) і провітрити приміщення;
- Повідомити про це адміністрацію організації, а, при необхідності, викликати працівників аварійної газової служби за телефоном 104.
4.4. При виникненні пожежі необхідно викликати пожежну команду по телефону 101 і терміново вжити заходів до пожежогасіння, евакуації людей. Повідомити про те, що трапилося керівнику.
4.5. При ураженні електричним струмом необхідно негайно відключити електрообладнання, звільнити потерпілого від дії електричного струму, надати першу допомогу, повідомити про те, що трапилося безпосередньому керівнику.
4.6. При нещасному випадку звільнити потерпілого від дії травмуючого фактора, надати йому першу допомогу, при необхідності викликати бригаду швидкої допомоги по телефону 103. Повідомити керівнику про подію. По можливості зберегти обстановку, якщо це не призведе до аварії або травмування інших людей.
5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

5.1. Вимкнути і надійно знеструмити обладнання за допомогою рубильника або пристрою його замінює і запобігає випадковий пуск. На пусковий пристрій вивісити плакат «Не вмикати! Працюють люди! ».
5.2. Зняти завантажувальну воронку, очистити від відходів і промити робочу камеру машини водою зі шланга.
5.3. Не проводити прибирання сміття, відходів безпосередньо руками, використовувати для цих цілей щітки, совки та інші пристосування.
5.4. При митті приміщення зі шланга стежити, щоб вода не потрапляла в електродвигун і електропускового пристрій машини.
5.5. Закрити вентилі (крани) на підвідних трубопроводах холодної води.
5.6. Доповісти керівнику про які мали місце проблеми і про вжиті заходи.
5.7. Зняти, оглянути, привести в порядок і прибрати в шафку санітарний одяг і взуття.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (07.10.2012)
Переглядів: 18 | Теги: очищення коренеплодів і картоплі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці