Інструкція з охорони праці при роботі на машині з очищення коренеплодів типу МОК-300У - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

П`ятниця, 09.12.2016, 06:58
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці при роботі на машині з очищення коренеплодів типу МОК-300У

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

1.1. До роботи на машині для очищення коренеплодів типу МОК-300У допускаються особи старше 18 років, які не мають протипоказань за станом здоров'я, пройшли вступний та первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, перевірку санітарно-гігієнічних знань, навчання влаштуванню і правил експлуатації машин для очищення коренеплодів, стажування на робочому місці і перевірку знань вимог охорони праці.
1.2. Персонал повинен проходити повторний інструктаж не рідше 1 разу на квартал, періодичний медогляд - не рідше 1 разу на рік, перевірку санітарно-гігієнічних знань - не рідше 1 разу на рік, чергову перевірку знань вимог охорони праці - не рідше 1 разу на рік.
1.3. З дня встановлення вагітності жінкам має забезпечуватися виконання роботи у вільній змінної позі сидячи, стоячи.
1.4. У процесі роботи на машині для очищення коренеплодів типу МОК-300У на працівника можуть впливати такі небезпечні й шкідливі виробничі фактори:
- Рухомі частини технологічного обладнання, сировина, тара;
- Знижена температура повітря робочої зони;
- Підвищений рівень шуму на робочому місці;
- Підвищена вологість повітря; підвищена рухливість повітря;
- Підвищене значення напруги в електричному ланцюзі;
- Недостатня освітленість робочої зони;
- Гострі кромки, задирки і шорсткість на поверхнях інструмента, обладнання, інвентарю, тари;
- Фізичні перевантаження.
1,5. Працівник повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту та санітарним одягом у відповідності до встановлених норм.
1.6. Для попередження і запобігання поширення шлунково-кишкових, паразитарних та інших захворювань працівник зобов'язаний: коротко стригти нігті; ретельно мити руки з милом перед початком роботи, після кожної перерви в роботі і зіткнення з забрудненими предметами, а також після відвідування туалету (бажано дезинфікуючим).
1.7. Працівник, який виконує роботу з очищення коренеплодів та картоплі на машині для очищення коренеплодів типу МОК-300У, повідомляє свого безпосереднього керівника про будь-якій ситуації, яка загрожує життю і здоров'ю людей, про кожний нещасний випадок, що трапився на виробництві, про погіршення стану свого здоров'я, у тому числі про прояв ознак гострого захворювання.
1,8. Працівнику, що виконує роботу з очищення коренеплодів та картоплі на машині для очищення коренеплодів типу МОК-300У, слід:
- Залишати верхній одяг, взуття, головний убір, особисті речі в гардеробній;
- Перед початком роботи мити руки з милом, одягати чистий санітарний одяг, підбирати волосся під ковпак (косинку) або надягати спеціальну сіточку для волосся;
- Працювати в чистій технологічному одязі, змінювати її у міру забруднення;
- Після відвідування туалету мити руки з милом;
- Не вживати їжу на робочому місці.
1.9. Працівник, винний у порушенні інструкції з охорони праці, несе відповідальність згідно з чинним законодавством РФ.
2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ перед початком роботи

2.1. Одягти і застебнути санітарний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу. Волосся прибрати під головний убір.
2.2. Чи не заколювати одяг шпильками, голками, не тримати в кишенях одягу гострі, предмети, що б'ються.
2.3. Перевірити оснащеність робочого місця необхідним для роботи обладнанням, інвентарем, пристроями та інструментом.
2.4. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
- Забезпечити наявність вільних проходів;
- Перевірити міцність кріплення машини до фундаменту;
- Зручно і стійко розмістити запаси сировини, інструмент, пристосування відповідно до частоти використання і витрачання;
- Перевірити наявність і справність дерев'яних грат під ногами.
2,5. Перевірити зовнішнім оглядом:
- Достатність освітлення робочої зони;
- Відсутність звисають, оголених кінців електропроводки;
- Надійність закриття всіх струмоведучих і пускових пристроїв обладнання;
- Наявність і надійність заземлюючих з'єднань (відсутність обривів, міцність контакту між металевими нетоковедущими частинами машини і заземлюючим проводом). Чи не приступати до роботи при відсутності або ненадійності заземлення,
- Наявність, справність, правильну установку і надійне кріплення огороджень рухомих частин обладнання (кліноременних та інших передач, з'єднувальних муфт і т.п.). ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ включення машини при знятій завантажувальної воронки;
- Відсутність сторонніх предметів у робочій камері і навколо обладнання;
- Справність гумової ущільнюючої прокладки на дверцятах розвантажувального люка і замикаючого пристрою. Перед включенням машини дверцята розвантажувального люка повинна бути закрита;
- Стан підлог (відсутність вибоїн, нерівностей, слизькості, відкритих трапів, відкритих необгороджених люків, колодязів);
- Справність застосовуваного інвентаря, пристроїв та інструменту (рукоятки ножів повинні бути чистими, гладкими, без відколів, тріщин і задирок, щільно насадженими, неслизькими і зручними для захоплення, що мають необхідний упор для пальців руки, не деформуються від впливу гарячої води; полотна ножів повинні бути гладкими, відполірованими, без вм'ятин і тріщин).
2.6. Провести необхідну збірку обладнання, правильно встановити і надійно закріпити знімні деталі та механізми.
2.7. Перевірити справність пускорегулювальної апаратури і роботу машини на холостому ходу.
2.8. При виявленні несправності в роботі машини необхідно відключити електроживлення і до усунення несправності машину не включати.
2.9. Про всі виявлені несправності обладнання, інвентарю, електропроводки і інші неполадки повідомити своєму безпосередньому керівнику і приступити до роботи тільки після їх усунення.
2.10. Перед установкою змінних дисків Міксери машини слід ретельно перевірити надійність кріплення до них ножів і гребінок. Не перевіряти ріжучу кромку ножа рукою.
3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений особою, відповідальною за безпечне виконання робіт.
3.2. Чи не доручати свою роботу ненавченим і стороннім особам.
3.3. Застосовувати необхідні для безпечної роботи справне устаткування, інструмент, пристосування і засоби індивідуального захисту, передбачені відповідними типовими нормами безкоштовної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту; використовувати їх лише для тих робіт, для яких вони призначені.
3.4. Дотримуватися правил переміщення в приміщенні, користуватися тільки встановленими проходами.
3.5. Утримувати робоче місце в чистоті, своєчасно прибирати з підлоги розсипані продукти, відходи, розлиту воду.
3.6. Не захаращувати робоче місце, проходи до нього і між обладнанням, стелажами, штабелями з картоплею і овочами, проходи до пультів управління, рубильники, шляхи евакуації та інші проходи порожньої тарою, інвентарем, зайвими запасами сировини, готової продукцією.
3.7. Вентилі, крани на трубопроводах відкривати повільно, без ривків і великих зусиль. Не застосовувати для цих цілей молотки, гайкові ключі та інші предмети.
3.8. При роботі з ножем дотримуватися обережності, берегти руки від порізів.
3.9. При перервах у роботі вкладати ніж в пенал (футляр). Не ходити і не нахилятися з ножем у руках, не переносити ніж, що не вкладений у футляр (пенал).
3.10. Під час роботи з ножем не допускається:
- Використовувати ножі з неміцно закріпленими полотнами, з рукоятками, що мають задирки, з затупленими лезами;
- Виробляти різкі рухи;
- Перевіряти гостроту леза рукою;
- Залишати ніж під час перерви в роботі на столі без футляра;
- Спиратися на мусат при правці ножа. Правити ніж про Мусатов слід осторонь від інших працівників.
3.11. Пересувати візки, пересувні стелажі в напрямі «від себе».
3.12. Переносити сировину тільки в справній тарі. Не завантажувати тару більше номінальною маси брутто.
3.13. Не використовувати для сидіння випадкові предмети (ящики, бочки тощо), обладнання.
3.14. Під час роботи на машині для очищення коренеплодів типу МОК-300У:
- Дотримуватися вимоги безпеки, викладені в експлуатаційній документації заводу-виробника, використовувати машину тільки для тієї роботи, яка передбачена інструкцією з експлуатації;
- Попереджати про майбутній пуск машини працівників, які перебувають поруч;
- Включати і вимикати машину сухими руками і тільки за допомогою кнопок "пуск» і «стоп»;
- Не торкатися до відкритих і неогороджених струмоведучих частин машини, оголеним і з пошкодженою ізоляцією проводів;
- Встановлювати (знімати) терткові робочі органи за допомогою спеціального гачка при вимкненому електродвигуні машини;
- Надійно закріплювати змінні виконавчі механізми, робочі органи;
- Завантаження картоплі або коренеплодів виробляти через бункер рівномірно, при включеному електродвигуні і після подачі води в робочу камеру;
- Дотримуватися норми завантаження машини продукцією;
- Чи не опускати руки в робочу камеру машини під час її роботи;
- Чи не видаляти застряглі бульби руками, використовувати для цієї мети спеціальні пристосування;
- Оглядати, регулювати, усувати виниклу несправність машини, встановлювати (знімати) робочі органи, витягувати застряглий продукт, очищати використовуване обладнання тільки після того, як вона зупинена за допомогою кнопки «стоп», відключено від джерела живлення і на пусковому пристрої вивішений плакат «Не вмикати! Працюють люди! », А також після повної зупинки обертових і рухомих частин, що мають небезпечний інерційний хід.
3.15. При використанні картофелеочістітельной машини не допускається:
- Працювати зі знятими загороджувальними і запобіжними пристроями, з відкритими дверцятами, кришками, вікнами і т.п.;
- Перевищує допустимі швидкості роботи машини;
- Експлуатувати машину без завантажувального вікна з кришкою, бункера, завантажувальної воронки зі шторками, що перешкоджають викиду бульб, і розвантажувальних пристроїв;
- Проштовхувати продукт руками або сторонніми предметами;
- Працювати на машині з дефектними абразивами (відколи, тріщини);
- Залишати без нагляду працюючу машину, допускати до її експлуатації ненавчених і сторонніх осіб;
- Складати на машину інструмент, продукцію, тару.
3,16. Використання машини.
- Рукояткою реле часу виставити необхідний час циклу роботи;
- Включити машину натисканням кнопки пуск;
- Через отвір у воронці пустити в корпус воду з розрахунку загальної витрати не більше 1 л води на 1 кг очищаемого продукту;
- Відкрити кришку завантажувальної воронки і завантажити в корпус вимитий і очищений від сторонніх домішок продукт, закрити кришку;
- Проводити очищення продукту і стежити за нормальним виведенням з машини води з мезгой. Необхідно періодично очищати сітку мезгосборніка;
- Після закінчення процесу очищення встановити під лотком розвантажувального люка ємність для збору очищеного продукту, перекрити подачу води в корпус, обережно відкрити дверцята розвантажувального люка і вивантажити очищений продукт;
- Після вивантаження всієї порції продукту закрити дверцята розвантажувального люка;
- Для очищення наступної порції продукту повторити операції.
4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

4.1. При поломці обладнання припинити його експлуатацію, а також подачу до нього електроенергії, води, сировини, тощо.; доповісти про вжиті заходи безпосередньому керівнику (працівнику, відповідальному за безпечну експлуатацію обладнання) і діяти відповідно до отриманих вказівок.
4.2. При аварійній ситуації:
- Негайно знеструмити виріб;
- При необхідності викликати пожежну службу за телефоном 101;
- При виникненні пожежі категорично забороняється гасити водою машину, що знаходиться під напругою;
- При виникненні екстремальних умов, аварійних і пожежонебезпечних ситуацій дію персоналу обслуговування визначається діючими інструкціями і схемами та евакуації;
- Необхідно оповістити про небезпеку оточуючих людей, доповісти безпосередньому керівнику про те, що трапилося і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.
4.3. При нещасному випадку необхідно:
- Надати першу допомогу потерпілому;
- Повідомити про подію безпосередньому керівнику;
- При необхідності викликати бригаду швидкої допомоги по телефону 103 або направити потерпілого до медичного закладу;
- По можливості зберегти обстановку, якщо це не призведе до аварії або травмування інших людей. Або зафіксувати на фото, відео.
5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

5.1. Після закінчення очищення вимкнути машину натисканням кнопки «СТОП» і припинити подачу води в корпус.
5.2. При натисканні кнопки «СТОП» штовхач кнопки фіксується.
5.3. Перед повторним запуском машини необхідно зняти штовхач з фіксатора, повернувши грибок кнопки за годинниковою стрілкою.
5.4. В кінці роботи відключити автоматичний вимикач.
5.5. На пусковий пристрій вивісити плакат «Не вмикати! Працюють люди! ».
5.6. Щодня після закінчення роботи на машині проводити санітарну обробку в наступному порядку:
- Вийняти ніпель зі шлангом з втулки воронки;
- Зняти воронку;
- Відвернути гвинт кріплення робочого диска і зняти його з валу;
- Струменем води змити бруд і очищення з внутрішніх порожнин корпусу машини, з робочого диска і воронки;
- Для очищення корпусу вийняти сітку. Для цього: відкрити люк розвантажувальний, трохи повернути сітку проти годинникової стрілки так, щоб зацеп на корпусі машини вийшов між отгібкамі зацепа на сітці; плавно потягнути сітку вгору;
- Корпус зсередини і сітку протерти сухою ганчіркою.
5.7. Для очищення машини слід користуватися волосяними щітками і ганчір'ям. Використання металевих щіток не допускається!
5.8. Забороняється мити водяним струменем!
5.9. Збірку машини виробляти в зворотному порядку.
5.10. Після складання протерти її зовнішні поверхні вологою, а потім сухою ганчіркою насухо.
5.11. При заміні диска або абразиву проводити балансування.
5.12. Не проводити прибирання сміття, відходів безпосередньо руками, використовувати для цих цілей щітки, совки та інші пристосування.
5.13. При мийці приміщення зі шланга стежити, щоб вода не потрапляла в електродвигун і електропускового пристрій машини.
5.14. Закрити вентилі (крани) на підвідних трубопроводах холодної води.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (27.07.2014)
Переглядів: 842 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці