ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ РОБОТІ ЗА КУТЕРОМ - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Середа, 07.12.2016, 23:21
Головна » Статті » Мої статті

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ РОБОТІ ЗА КУТЕРОМ

1. Загальні положення

1.1. Вимоги, викладені в даній інструкції, мають виконувати працівники, які обслуговують кутера, для забезпечення безпечної їх роботи.

1.2. До роботи за кутером допускаються особи, які досягли 18 років, пройшли медичний огляд, вступний інструктаж первинний інструктаж на робочому місці (не рідше 1 разу в 3 місяці), вивчили будову кутера, знають правила безпеки його експлуатації.

1.3. Працівник повинен знати, що найбільш небезпечними виробничими чинниками, які можуть діяти на нього в процесі виконання роботи, є:

—   рухливі частини устаткування;

—   підвищена вологість повітря;

—   підвищене значення напруги в електричному ланцюзі.

1.4. Можливі наслідки:

—   травми рук при зіткненні з частинами устаткування, що обертаються;

—   отримання опіків рук при зіткненні з гарячими поверхнями устаткування, гарячою водою, парою;

—   падіння на мокрій підлозі;

—   поразка електричним струмом.

1.5. Працівник зобов’язаний:

— виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

— бути уважним до сигналів рухомого транспорту;

— ходити по тротуарах , доріжках , переходах, спеціально призначених для цього, при їх наявності, тримаючись правого боку або по лівому краю дороги, при їх відсутності;

— не доторкатися до електрообладнання , клем і електропроводів , арматури загального освітлення , не відкривати дверцята електрошаф;

— не включати і не зупиняти (крім аварійних випадків) машини, верстати і механізми, робота на яких не передбачена адміністрацією;

— не проходити і не стояти під піднятим вантажем;

— виконувати тільки ті виробничі завдання і роботи які були доручені вищестоящим керівництвом (майстром , начальником цеху , начальником зміни );

— в ході виконання виробничих завдань і доручених робіт самостійно не приймати рішення щодо їх зміни;

— дбати про особисту безпеку і здоров’я , а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства;

— знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

— не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце;

— не захаращувати робоче місце;

— не виконувати вказівки, які суперечать правилам охорони праці;

— вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків ;

— вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння;

— пам’ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці та безпеку товаришів;

— працювати в спецодязі виданому йому відповідно до встановлених норм.

1.6. Про кожен нещасний випадок працівник повинен негайно повідомити керівника, а потерпілому надати долікарську допомогу, викликати медсестру, допомогти доставити потерпілого в медпункт або до лікарні.

1.7. Якщо нещасний випадок стався з самим працівником, він повинен, по можливості, звернутися в медпункт, повідомити про те, що сталося керівникові або попросити зробити це кого-небудь з оточення.

1.8. До обладнання необхідно ставитись бережно.

1.10. За порушення вимог цієї інструкції працівник несе відповідальність згідно з Правилами внутрішнього розпорядку і чинним законодавством.

 

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Привести в порядок спецодяг: застебнути чи зав’язати рукава, заправити одяг так, щоб не було вільних кінців. Волосся убрати під щільно прилеглий головний убір.

2.2. Привести в порядок робочі місця, звільнити його від сторонніх предметів, не загромаджувати його та проходи під час роботи.

2.3. Оглянути машину на предмет несправностей та забруднення. Працювати на машині, яка має хоч найменшу несправність забороняється.

2.4. Будь-які миючі речовини потрібно видалити з поверхні кутера за допомогою чистої води.

2.5. Увімкнути вимикач чи рубильник тільки після переконання, що заземлення машини не має механічних пошкоджень, всі облицювальні листи корпусу закриті.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. На кутерах дозволяється подрібнювати лише продукти, для яких він призначений. Заборонено застосовувати кутера для подрібнення токсичних, небезпечних для здоров’я і вибуховогнебезпечних речовин.

3.2. Вал ножа не має вмикатися, якщо головка ножа не закріплена надійно на своєму місці.

3.3. Запобігати перевантаженню ножів та машини в цілому, слідкуючи за рівномірною подачею сировини.

3.4. Поводитися з головкою ножа обережно. Вм’ятини, подряпини, зарубки і т.п. можуть призвести до руйнування ножів.

3.5. Не допускати роботу ножового валу зі знятою або відкритою кришкою.

3.6. Під час роботи візок для фаршу має бути висунутий вперед до упору, а запірний важіль має стати на місто.

3.7. Не вставляти руки в небезпечну зону під час роботи машини, не доторкатися до рухомих частин і деталей.

3.8. Не допускати до обслуговування кутера сторонніх осіб і не відволікатися на розмови.

3.9. Не допускати утворення слизьких місць на підлозі для унеможливлення травмування.

3.10. Якщо помічено несправності в роботі кутера (сторонній шум, гудіння, вібрація), то негайно слід припинити його роботу, повідомити начальника цеху або майстра і не приступати до роботи доки не усунути ці несправності.

3.11. При виконанні будь-якого виду робіт, поряд має бути присутня хоча б одна особа, яка знайома з інструкцією по охороні праці та правилами експлуатації машини, щоб при необхідності змогла надати допомогу.

3.12. Відкривання зливної пробки, якщо чаша наповнена гарячою водою чи сировиною, необхідно виконувати в рукавицях для унеможливлення опіків.

3.13. Після подачі команди для зупинки кутера перед відкриванням захисної кришки необхідно зробити паузу протягом 1 хв. для повної зупинки ножа.

3.15. Під час роботи ножів руки ні в якому випадку не мають знаходитися в чаші.

3.16. Обслуговування ремонт і наладка механічної частини повинні виконуватись тільки після повного вимкнення машини від напруги, після перевірки роботи на холостому ході і тільки працівниками механічної служби.

1.7. Забороняється проведення будь-яких обслуговуючих заходів на працюючому приладі. При необхідності відкривання кришок і дверей, керування має бути вимкнене за допомогою вимикача на головній панелі, а не тільки розраховувати на автоматику. Прилад має бути знеструмленим шляхом вимкнення головного вимикача. Головний вимикач має бути закритий на замок, щоб попередити несанкціоновані дії сторонніх осіб.

 

4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

4.1. Кожен працівник, який виявив порушення вимог цієї інструкції та правил охорони праці або несправність обладнання, що представляє небезпеку для людей, зобов’язаний повідомити про це безпосереднього керівника. У тих випадках, коли несправність обладнання представляє загрозливу небезпеку для людей або самого устаткування, працівник, який це виявив, зобов’язаний вжити заходів щодо припинення дії обладнання, а потім сповістити про це безпосереднього керівника. Усунення несправності проводиться з дотриманням вимог безпеки.

4.2. Якщо під час роботи стався нещасний випадок, необхідно негайно надати першу медичну допомогу потерпілому відповідно до інструкції з охорони праці №47 «З надання першої долікарської допомоги», доповісти про те, що трапилося своєму безпосередньому керівнику і вжити заходів для збереження обстановки нещасного випадку, якщо це не створює небезпеки для життя і здоров’я людей.

4.4. При виникненні пожежі, зокрема загорання обладнання, слід негайно відімкнути його від електромережі, якщо це можливо, та приступити до гасіння наявними засобами (вогнегасниками, піском), повідомити керівника та місцевий відділ МНС за тел. 101.

4.1 При появі напруги на корпусі обладнання негайно вимкнути його і повідомити майстру чи начальнику цеху.

 

5. Вимоги безпеки після закінчення роботи

5.1. Зупинити машину. Перед вимкненням машини всі перемикачі мають бути встановлені в нульове положення.

5.2. Випустити воду і м’ясний сік через отвір, закритий спеціальною пробкою, встановлений в нижній частині сегмента чаші.

5.3. Всі частини машини, які знаходяться в безпосередньому контакті з фаршем, ретельно очищаються і промиваються гарячою водою. При цьому необхідно слідкувати, щоб вода не потрапила до електричного приладдя.

5.4. Привести в порядок робоче місце.

5.5. Зняти спецодяг та спецвзуття. Спецодяг передати у прачку .

5.6. Прийняти душ чи вмитися.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (20.11.2014)
Переглядів: 251 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці