ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ У ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Субота, 03.12.2016, 07:39
Головна » Статті » Мої статті

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ У ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

1.    Загальні положення

1.1. Вимоги інструкції з охорони праці, безпеки життєдіяльності є обов’язковими для виконання працівниками відповідно до Закону України «Про охорону праці» і Кодексу законів про працю України.

1.2. Кухар відповідає за охорону життя і здоров’я вихованців, які відвідують ДНЗ.

1.3. Кухар ДНЗ один раз на 3 роки проходить навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності з подальшою перевіркою знань.

1.4. Перед допуском до роботи завідувач ДНЗ проводить із кухарем первинний інструктаж з охорони праці, знайомить з умовами праці.

1.5. Кухар повинен знати правила пожежної безпеки й уміти користуватися первинними засобами пожежогасіння.

1.6. У разі виконання робіт, які не передбачені трудовою угодою або на які не оформляються розпорядження чи інші документи, кухар повинен одержати цільовий інструктаж на робочому місці.

1.7. Кухар повинен мати навички надання першої (долікарської) допомоги, у разі захворювання дитини чи при нещасному випадку необхідно негайно викликати старшу медичну сестру.

1.8. Про виявлені несправності обладнання, устаткування, пристроїв, інші небезпечні чинники, а також про нещасні випадки, які трапились у ДНЗ, кухар повинен повідомити завідувача ДНЗ.

1.9. Під час виконання цієї роботи можлива небезпека:

- отримання опіків різних частин тіла;

- ураження електричним струмом;

- порушення норм підняття ваги;

- отруєння чадним газом.

1.10. За порушення цієї інструкції кухар персонально відповідає згідно з чинним законодавством.

2. Вимоги безпеки праці перед початком роботи

2.1. Одягти спецодяг, спецвзуття, упорядкувати їх.

2.2. Перевірити порядок на робочому місці, не захаращувати проходи.

2.3. Оглянути робоче обладнання та інвентар, переконатися в його справності.

3.    Вимоги безпеки праці під час роботи

3.1. Пересувати посуд із рідиною обережно, без ривків.

3.2. Стежити, щоб жир на сковороді не спалахнув від високої температури.

3.3. При смаженні котлет, пиріжків тощо класти їх під нахилом від себе.

3.4. Класти в жир картоплю та інші овочі, не допускаючи попадання води.

3.5. Кришки варильних котлів, каструль та іншого посуду з гарячою їжею відкривати обережно - від себе.

3.6. Перед тим, як переставляти гарячий посуд чи посуд із гарячою їжею з одного місця на інше, попередити працівників, що стоять поряд.

3.7. Під час перенесення гарячої їжі не притискати посуд до себе.

3.8. Не переносити гарячу їжу в каструлях з поламаними ручками.

3.9. Після теплової обробки посуд з їжею ставити на стійку підставку.

3.10. Не братися голими руками за гарячий кухонний посуд.

3.11. На підлозі в приміщенні для миття кухонного посуду мають лежати дерев’яні настили.

3.12. При виникненні нещасного випадку негайно повідомити адміністрацію та старшу медичну сестру.

4.    Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Вимкнути все обладнання та впорядкувати його.

4.2. Упорядкувати приміщення харчоблоку та посуд.

4.3. Про всі неполадки в роботі обладнання повідомити завідуючого господарством.

4.4. Зняти та скласти у відведене місце спецодяг та спецвзуття.

4.5. Вимити відкриті частини тіла.

5.    Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. У разі будь-якої аварійної ситуації кухар повинен негайно повідомити завідуючого господарством, завідувача ДНЗ та забезпечити вжиття заходів відповідно до плану дій, розробленого та затвердженого адміністрацією.

5.2. Якщо електроенергію відключено, терміново вимкнути все електрообладнання, яке знаходиться в роботі, підключення його здійснювати тільки після подачі напруги, яка відповідає нормам, в електромережу.

5.3. На випадок аварії в системі водопостачання чи каналізації терміново перекрити кран водопостачання, викликати аварійну службу «Водоканалу» і сповістити завідувача ДНЗ.

5.4. На випадок пожежі (чи загоряння) необхідно:

- вжити заходів щодо евакуації дітей із приміщення відповідно до плану евакуації, у разі потреби звернутися по допомогу до інших працівників;

- негайно повідомити пожежну охорону за телефоном «101»;

- сповістити завідувача ДНЗ чи особу, яка його заміщує;

- негайно розпочати гасіння пожежі, для цього використовувати всі наявні засоби пожежогасіння.

5.5. У випадку травмування працівників ДНЗ звернутися по допомогу до старшої медичної сестри або в разі необхідності викликати швидку допомогу.

 

(посада розробника) (особистий підпис) (ініціали, прізвище)

 

З інструкцією ознайомлений(а):


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (18.01.2014)
Переглядів: 1029 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці