Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Понеділок, 23.12.2024, 14:04
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці під час миття виноробного обладнання


1. Загальні вимоги охорони праці

1.1. До миття виноробного обладнання допускаються особи старші 18 років, які не мають протипоказань за станом здоров'я до виконання даних робіт, що пройшли санітарно-гігієнічне навчання, вступний та первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, навчені безпечним прийомам роботи. Які пройшли стажування на робочому місці і перевірку знань вимог охорони праці.
1.2. Робочий зобов'язаний виконувати тільки ту роботу, яку йому доручив начальник (технолог) цеху і по якій пройшов інструктаж.
1.3. Робочий зобов'язаний:
- Дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлені на підприємстві;
- Дотримуватися вимоги цієї інструкції, інструкції про заходи пожежної безпеки, інструкції з електробезпеки;
- Дотримуватися вимоги до експлуатації обладнання;
- За використовувати призначенням і дбайливо ставитися до виданих засобів індивідуального захисту.
1.4. При дотуску до роботи працівникові відповідно і нормами і термінами користування безкоштовно видаються спеціальний одяг і взуття, засоби індивідуального захисту (ЗІЗ). Працівники під час роботи зобов'язані користуватися виданим спецодягом, спецвзуттям та ЗІЗ, утримувати їх в справному стані, відремонтованими і чистими. Уповноважений ним орган зобов'язаний не допускати до роботи робочих без належної спецодягу і спецвзуття. Спецодяг, спецвзуття, ЗІЗ, що видаються робітникам і службовцям вважаються власністю підприємства і при звільненні підлягають поверненню.
1.5. Робочий повинен:
- Надавати першу допомогу потерпілому при нещасному випадку;
- Знати розташування засобів надання першої допомоги, первинних засобів пожежогасіння, головних і запасних виходів, шляхів евакуації в разі аварії або пожежі;
- Виконувати тільки доручену роботу і не передавати її іншим без дозволу майстра або начальника цеху;
- Під час роботи бути уважним, не відволікатися і не відволікати інших, не допускати на робоче місце осіб, що не мають відношення до роботи;
- Утримувати робоче місце в чистоті і порядку.
1.6. При виявленні несправностей устаткування, пристосувань, інструментів та інші недоліки або небезпеки на робочому місці негайно повідомити майстру чи начальнику цеху, приступити до роботи можна тільки з їх дозволу після усунення всіх недоліків.
1.7. При виявленні загоряння або у випадку пожежі:
- Відключити обладнання;
- Повідомити в пожежну охорону по телефону 101 і АДМІНІСТРАЦІЇ;
- Приступити до гасіння пожежі наявними в цеху первинними засобами пожежогасіння відповідно до інструкції з пожежної безпеки;
- Якщо є загроза життю покинути приміщення.
1.8. При роботі необхідно враховувати можливість впливу на працюючих небезпечних і шкідливих виробничих факторів:
- Вибухо - і пожежонебезпечність;
- Рухомі машини і механізми;
- Підвищені значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може пройти через тіло людини.
1.9. При кожному нещасному випадку або аварії потерпілий або очевидець зобов'язані терміново повідомити керівника і звернутися за медичною допомогою.
1.10. Працівники повинні знати і дотримуватися правил особистої гігієни і санітарії:
- Утримувати в чистоті робоче місце і інструмент;
- Правильно і дбайливо користуватися санітарно-побутовими пристроями;
- Перед прийомом їжі ретельно мити руки милом і теплою водою;
- Щоб уникнути отруєнь категорично забороняється застосовувати етилований бензин, антифриз, метанол для миття рук та спецодягу;
- Приймати їжу, курити, відпочивати тільки в спеціально відведених для цього приміщеннях і місцях;
- Пити воду тільки зі спеціально призначених для цього установок.
1.11. За порушення вимог охорони праці, викладених у цій Інструкції, робітник несе відповідальність в установленому порядку.

2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ перед початком роботи

2.1. Оглянути спеціальний одяг і взуття, ЗІЗ, переконатися в їх справності.
2.2. Перевірити своє робоче місце. Переконатися, що воно достатньо освітлене і не захаращене сторонніми предметами.
2.3. Приступаючи до мийки обладнання, робітник повинен переконатися, що обладнання технічно справний, має надійне заземлення.
2.4. Перед миттям обладнання вся пускорегулююча апаратура повинна закриватися плівкою, щоб виключити випадкове потрапляння води.
2.5. Вся пускорегулююча апаратура повинна бути відключена від електричної мережі. Слід вивісити таблички «Не включати - працюють люди!».

3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Застебнути надіти спеціальний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу, волосся прибрати під головний убір.
3.2. Чи не заколювати одяг шпильками, голками, не тримати в кишенях одягу гострі предмети.
3.3. Під час миття обладнання забороняється направляти струмінь води на електродвигуни, комунікації електричного кабелю і пускорегулюючі апаратуру.
3.4. При митті працюючого обладнання забороняється торкатися трансбоем до обертових і струмоведучих частин обладнання.
3.5. При користуванні щітками, віниками, скребками та іншими допоміжними інструментами забороняється торкатися до обертових струмоведучих частин обладнання.
3.6. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ направляти струмінь води або пари на працюючих людей поруч.
3.7. При митті обладнання мийник повинен бути уважним і обережним.

4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В аварійних ситуаціях

4.1. Технічне обслуговування та ремонт обладнання повинні робити тільки уповноважені кваліфіковані фахівці.
4.2. При аварії або нещасному випадку негайно припинити роботу, повідомити про те, що трапилося майстру (начальнику ділянки). Викликати при необхідності швидку допомогу за телефоном 103 і до прибуття швидкої допомоги потерпілому надати першу допомогу.
4.3. При пожежі викликати пожежну частину по телефону 101 і приступити до гасіння пожежі наявними первинними засобами пожежогасіння.
4.4. При ураженні електрострумом звільнити потерпілого від дії струму, від одягу, що стискує подих, укласти на спину, робити при необхідності штучне дихання і закритий масаж серця до прибуття швидкої допомоги.
4.5. При ударі, розтягу зв'язок накласти тугу пов'язку і прикладати холод (лід, сніг) до місця травмування.
4.6. При переломах і вивихах кінцівок необхідно дати їм повний спокій, щоб уникнути додаткових ушкоджень навколишніх тканин, а також перетворення закритого перелому у відкритий. Вправляти вивих повинен тільки лікар. При переломі або вивиху ключиці слід накладати пов'язку, при переломі передпліччя, плеча або стегна - шину.
4.7. При попаданні чужорідного тіла в око промити око струменем води або розчином борної кислоти (одна чайна ложка борної кислоти на склянку води), направляючи струмінь води або розчину від зовнішнього краю ока до внутрішнього.
4.8. У всіх випадках отруєння слід негайно винести потерпілого на свіже повітря, укласти на носилки і звільнити від одягу, що стискує. Негайно викликати лікаря. До прибуття лікаря надати потерпілому допомогу.

5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

5.1. Привести робоче місце в порядок.
5.2. Зняти спецодяг, прибрати її в спеціально відведене місце.
5.3. Прибрати інструмент у спеціально відведене місце.
5.4. Ретельно вимити з милом обличчя і руки, по можливості прийняти душ.
5.5. Здати зміну в установленому порядку.
5.6. Про всі помічені недоліки і несправності, що не усунених під час роботи, повідомити майстру цеху.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (05.08.2013)
Переглядів: 1236 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці