Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Середа, 01.05.2024, 08:32
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці при нарізці хліба

1. Загальні вимоги охорони праці

1.1. До самостійної роботи з нарізки хліба допускаються особи, які пройшли попередній при вступі на роботу і періодичний медичний огляд, вступний і первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, навчені безпечним методам і прийомам роботи, а також пройшли перевірку знань вимог охорони праці.
1.2. Не рідше одного разу на шість місяців працівник повинен проходити повторний інструктаж за програмою первинного інструктажу на робочому місці. Особи, які не пройшли перевірку знань до самостійної роботи не допускаються.
1.3. Не рідше одного разу на рік працівник повинен проходити періодичний медичний огляд і чергову перевірку знань вимог охорони праці.
1.4. На працівника, який виконує роботу по нарізці хліба, можуть впливати такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:
- Рухомі частини механічного устаткування;
- Підвищене значення напруги в електричному ланцюзі;
- Недостатня освітленість робочої зони;
- Гострі кромки, задирки і нерівності поверхонь обладнання, інструменту, інвентарю, тари;
- Фізичні перевантаження;
- Монотонність праці (при ручному нарізанні хліба).
1.5. Працівник повинен бути забезпечений санітарним одягом, взуттям, а також необхідними засобами захисту.
1.6. Працівник, який виконує роботу по нарізці хліба, повідомляє свого безпосереднього керівника про будь-якій ситуації, яка загрожує життю і здоров'ю людей, про кожний нещасний випадок, що трапився на виробництві, про погіршення стану свого здоров'я, у тому числі про прояв ознак гострого захворювання.
1.7. Працівникові, що виконує зазначений вид робіт, слід:
- Залишати верхній одяг, взуття, головний убір, особисті речі в гардеробній;
- Перед початком роботи мити руки з милом, одягати чистий санітарний одяг, підбирати волосся під ковпак (косинку) або надягати спеціальну сіточку для волосся;
- Працювати в чистій технологічному одязі, змінювати її у міру забруднення;
- Після відвідування туалету мити руки з милом;
- При нарізці хліба не носити ювелірні прикраси, годинник, коротко стригти нігті і не покривати їх лаком;
- Не брати їжу на робочому місці.
1.8. При залученні працівника до виконання разових робіт, що не входять в його обов'язки, він повинен пройти цільовий інструктаж з даного виду робіт.
1.9. Працівник зобов'язаний дотримуватися трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку.
1.10. Забороняється вживати спиртні напої і перебувати на території підприємства в нетверезому стані або під впливом наркотичних та інших речовин як в робочий так і не робочий час. Працівник, який порушив цю вимогу підлягає негайному видаленню з території підприємства.
1.11. Тривалість робочого часу працівника не може перевищувати 40 годин на тиждень. Тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку.
1.12. Протягом робочої зміни працівнику має бути надана перерва для прийому їжі, тривалістю не більше 2 годин і не менше 30 хвилин. Час початку і закінчення перерви визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку.
1.13. Для пиття слід вживати воду з кулерів, обладнаних фонтанчиків або питних бачків.
1.14. Приймати їжу слід в обладнаних приміщеннях (столовій, буфеті, кімнаті прийому їжі).
1.15. Працівник повинен вміти надавати першу допомогу потерпілому при нещасних випадках, знати місця розташування аптечки, правила користування нею.
1.16. Особи, які порушили вимоги цієї інструкції, можуть бути притягнуті до відповідальності в порядку, встановленому чинним законодавством РФ.
2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ перед початком роботи

2.1. Застебнути надіти санітарний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу.
2.2. Чи не заколювати одяг шпильками, голками, не тримати в кишенях одягу гострі, предмети, що б'ються.
2.3. Перевірити оснащеність робочого місця необхідним для роботи обладнанням, інвентарем, пристроями та інструментом.
2.4. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
- Забезпечити наявність вільних проходів між стелажами, столами;
- Перевірити стійкість виробничого столу, стелажа, міцність кріплення хлеборезки до підставці, пересувному візку, столу;
- Зручно і стійко розмістити запаси хліба, ножі, лотки, підноси;
- Перевірити наявність і справність дерев'яних грат під ногами;
- Перевірити зовнішнім оглядом:
- Достатність освітлення робочої поверхні;
- Відсутність звисають, оголених кінців електропроводки;
- Справність розетки, кабелю (шнура) електроживлення, вилки хлеборезки;
- Надійність закриття всіх струмоведучих і пускових пристроїв хлеборезки;
- Наявність і надійність заземлюючих з'єднань (відсутність обривів, міцність контакту між корпусом хлеборезки і заземлюючим проводом). Чи не приступати до роботи при відсутності або ненадійності заземлення;
- Відсутність сторонніх предметів навколо обладнання;
- Справність інвентарю, пристроїв та інструменту (поверхня спецтару, обробних дощок, рукоятки ножів тощо повинні бути чистими, гладкими, без відколів, тріщин і задирок; рукоятки ножів повинні бути щільно насадженими, неслизькими і зручними для захоплення, що мають необхідний упор для пальців руки; полотна ножів повинні бути гладкими, відполірованими, без вм'ятин і тріщин).
2.5. Перед включенням хлеборезки:
- Перевірити правильність її складання, роботу регулятора товщини нарізаються скибочок, надійність кріплення рукоятки загострювальної механізму у верхньому положенні;
- На холостому ходу перевірити справність кінцевого вимикача, що відключає електродвигун в кінці циклу нарізки;
- Переконатися в тому, що ніж обертається в напрямку стрілки на корпусі хлеборезки, і у відсутності сторонніх стукотів.
2.6. Про всі виявлені несправності обладнання, інвентарю, електропроводки і інші неполадки повідомити своєму безпосередньому керівнику і приступити до роботи тільки після їх усунення.
3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений працівником, відповідальним за безпечне виконання робіт.
3.2. Чи не доручати свою роботу ненавченим і стороннім особам.
3.3. Застосовувати справну хліборізку, інструмент, інвентар; використовувати їх тільки для тих робіт, для яких вони призначені.
3.4. Дотримуватися правил переміщення в приміщенні, користуватися тільки встановленими проходами.
3.5. Утримувати робоче місце в чистоті, своєчасно прибирати з підлоги впали шматки хліба.
3.6. Чи не захаращувати робоче місце, проходи до нього і між обладнанням, столами, стелажами, до пультів управління, рубильники, шляхи евакуації та інші проходи порожньої тарою, інвентарем, зайвими запасами хліба.
3.7. При роботі з ножем дотримуватися обережності, берегти руки від порізів.
3.8. Під час перерв у роботі вкладати ніж в пенал (футляр). Не ходити і не нахилятися з ножем в руках, не переносити ніж, не вкладений в футляр (пенал).
3.9. Під час роботи з ножем не допускається:
- Використовувати ножі з неміцно закріпленими полотнами, з рукоятками, що мають задирки, з затупленими лезами;
- Виробляти різкі рухи;
- Нарізати хліб у висячому положенні;
- Перевіряти гостроту леза рукою;
- Залишати ніж під час перерви в роботі на столі без футляра;
- Спиратися на Мусатов при виправленні ножа. Правити ніж про Мусатов слід осторонь від інших працівників.
3.10. Пересувати візки, пересувні стелажі в напрямі «від себе».
3.11. Переносити хліб тільки в справній тарі. Чи не завантажувати тару більше номінальною маси брутто.
3.12. Не використовувати для сидіння випадкові предмети (ящики, бочки тощо), обладнання.
3.13. При нарізці хліба вручну використовувати обробні дошки і спеціально призначені прості (калачний) і важелі ножі, що полегшують нарізку.
3.14. Під час перерви в роботі калачний ніж прибирати в спеціально відведене місце.
3.15. Під час роботи хлеборезки:
- Дотримуватися вимог безпеки, викладені в експлуатаційній документації заводу-виготовлювача;
- Використовувати хліборізку тільки для тієї роботи, яка передбачена інструкцією по її експлуатації;
- Попереджати про майбутній пуск хлеборезки працівників, які перебувають поруч;
- Включати і вимикати хліборізку сухими руками і тільки за допомогою кнопок "пуск", і «стоп»;
- Не торкатися до відкритим і неогороджених струмоведучих частин хлеборезки, оголеним і з пошкодженою ізоляцією проводів;
- Включати хліборізку тільки при надітому верхньому кожусі і справному кінцевому вимикачі електродвигуна;
- Укладати хліб тільки при нерухомій каретці, при цьому він не повинен бути гарячим;
- Перед вмиканням електродвигуна хлеборезки закріпити покладений в лоток хліб і опустити захисну решітку;
- Регулювання товщини нарізаються скибочок виробляти при вимкненому електродвигуні;
- Застрягли скибочки хліба видаляти при вимкненому двигуні, попередньо зупинивши противагу гвинтом в такому положенні, при якому ніж виявляється внизу;
- Виробляти заточку ножа тільки за допомогою заточного пристрою, встановленого на хліборізці. Для заточення ніж встановити в крайнє верхнє положення, закріпити противагу стопором вручну (рукояткою), провернути диск і здійснити заточку. Закінчивши заточку ножа, встановити пристосування для зняття абразивного пилу; провернути ніж за рукоятку і зняти з нього пил м'якими повстяними щітками;
- Очищати дисковий ніж від налиплого хліба спеціальними скребками;
- Оглядати, регулювати, усувати несправність хлеборезки, витягувати застряглий продукт, очищати ніж тільки після того, як вона зупинена за допомогою кнопки «стоп», відключена від джерела живлення, на пусковому пристрої вивішений плакат «Не вмикати! Працюють люди! »І тільки після повної зупинки дискового ножа.
3.16. При використанні хлеборезки не допускається:
- Працювати зі знятим з хлеборезки загороджувальним кожухом, при несправності будь-якого вузла (особливо електроблокування);
- Перевищувати допустиму швидкість роботи;
- Витягувати руками застряглий продукт, просовувати руки в небезпечні зони;
- Проштовхувати (утримувати) продукт руками або сторонніми предметами;
- Переносити (пересувати) включену в електричну мережу хліборізку;
- Залишати без нагляду працюючу хліборізку, допускати до її експлуатації ненавчених і сторонніх осіб.
4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В аварійних ситуаціях

4.1. При виникненні на корпусі хлеборезки напруги, мимовільної зупинки, несправності блокувань і огорож: хліборізку вимкнути; доповісти про це безпосередньому керівникові (працівникові, відповідальному за безпечну експлуатацію обладнання) і діяти відповідно до отриманих вказівок.
4.2. В аварійній обстановці: оповістити про небезпеку оточуючих людей, доповісти безпосередньому керівнику про те, що трапилося і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.
4.3. При виникненні пожежі необхідно викликати пожежну команду по телефону 101 і терміново вжити заходів до пожежогасіння, евакуації людей. Повідомити про те, що трапилося керівнику.
4.4. При ураженні електричним струмом необхідно негайно відключити електрообладнання, звільнити потерпілого від дії електричного струму, надати першу допомогу, повідомити про те, що трапилося безпосередньому керівнику.
4.5. При нещасному випадку звільнити потерпілого від дії травмуючого фактора, надати йому першу допомогу, при необхідності викликати бригаду швидкої допомоги по телефону 103. Повідомити керівнику про подію. По можливості зберегти обстановку, якщо це не призведе до аварії або травмування інших людей.
5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

5.1. Хліборізку вимкнути кнопкою «стоп», відключити електродвигун від джерела живлення і на пусковий пристрій вивісити плакат «Не вмикати! Працюють люди! ».
5.2. Очищення хлеборезки від хлібних крихт виробляти тільки щіткою-кмітливістю після повної зупинки дискового ножа і установки його і противаги в крайньому нижньому положенні.
5.3. Дисковий ніж очистити від пристав до нього хліба спеціальними скребками.
5.4. Не проводити прибирання сміття, крихт безпосередньо руками, використовувати для цих цілей щітки, совки та інші пристосування.
5.5. Доповісти керівнику про які мали місце проблеми і про вжиті заходи.
5.6. Зняти, оглянути, привести в порядок і прибрати в шафку санітарний одяг і взуття.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (07.10.2015)
Переглядів: 2610 | Теги: нарізка хлібу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці