Інструкція з охорони праці для сортувальника сировини в харчовій промисловості - Мої статті - Інструкції з охорони праці - Інструкції з охорони праці

Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Субота, 03.12.2016, 07:40
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці для сортувальника сировини в харчовій промисловості

1. Загальні вимоги охорони праці

1.1. До самостійної роботи в якості сортувальника сировини в харчовій промисловості допускаються особи старше 18 років, які пройшли медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров'я, які пройшли санітарно-гігієнічне навчання і атестацію і мають особисту медичну книжку, що пройшли вступний та первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, навчені безпечним методам і прийомам ведення робіт, що пройшли перевірку знань вимог охорони праці.
1.2. Не рідше 1 разу на квартал сортувальник сировини повинен проходити повторний інструктаж з охорони праці, не рідше 1 разу на рік - чергову перевірку знань вимог охорони праці, періодичний медичний огляд - не рідше 1 разу на рік.
1.3. Cортувальник сировини забезпечується наступними ЗІЗ:
- Костюм для захисту від загальних виробничих забруднень і механічних впливів з бавовняних тканин (блуза + штани або халат) - 2 шт. на 12 міс.
- Жилет утеплений - 1 шт. на 24 міс.
- Фартух з нагрудником з бавовняних або сумішевих тканин з водовідштовхувальним просоченням - 2 шт. на 12 міс.
- Нарукавники прогумовані - 2 шт. на 12 міс.
- Сабо шкіряні на гумовій підошві - 1 пара на 12 міс.
- Калоші зі знімним утеплює вкладишем - 1 пара на 24 міс.
- Рукавички бавовняні трикотажні - 24 пари на 24 міс.
- Рукавички резіновие- 24 пари на 24 міс.
1.4. Сортувальник сировини зобов'язаний правильно застосовувати і дбайливо ставитися до виданих йому спеціального одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту.
1.5. Роботодавець зобов'язаний замінити або відремонтувати спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту, що прийшли в непридатність до закінчення встановленого терміну носіння по причинах, не залежних від працівника.
1.6. У разі незабезпечення працівника засобами індивідуального захисту роботодавець не має права вимагати від працівника виконання трудових обов'язків і зобов'язаний оплатити що виник з цієї причини простий відповідно до законодавства РФ.
1.7. Сортувальник сировини не повинен брати участь у виконанні робіт, йому не доручених.
1.8. Під час роботи не дозволяється курити і приймати їжу. Палити дозволяється тільки в спеціально відведеному і обладнаному для цього місці, приймати їжу дозволяється в кімнаті відпочинку і прийому їжі.
1.9. Для пиття слід вживати воду з кулерів.

1.10. Сортувальник сировини повинен дотримуватися правил особистої гігієни. Необхідно мити руки з милом перед їдою, перед курінням, після відвідування вбиральні.
1.11. Сортувальник сировини повинен вміти надавати першу допомогу потерпілому, знати місце розташування аптечки для надання першої допомоги при нещасних випадках і правила її використання.
1.12. В процесі роботи на сортувальника сировини можуть впливати наступні небезпечні і шкідливі виробничі фактори:
- Фізичні перевантаження;
- Монотонність праці;
- Колючі та ріжучі інструменти;
- Підвищена або знижена температура повітря в виробничих приміщеннях;
- Недостатня освітленість робочої зони;
- Переміщувані товари, тара, що обрушуються штабелі складованих товарів;
- Хімічний фактор;
- Слизькі поверхні.
1.13. Сортувальник сировини зобов'язаний знати і дотримуватися вимог посадової інструкції, інструкцій з охорони праці, що діють на підприємстві, Правил внутрішнього трудового розпорядку.
1.14. Підйом і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) для жінок - не більше 10 кг.
1.15. Забороняється вживати в робочий час алкогольні напої, токсичні і наркотичні речовини, а також перебувати на робочому місці або території підприємства в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння.
1.16. Сортувальник сировини повинен вміти користуватися засобами пожежогасіння, знати місце їх знаходження.
1.17. З метою запобігання пожежі необхідно дотримуватися таких вимог:
- Палити тільки в спеціально відведених, обладнаних місцях;
- Забороняється користуватися відкритим вогнем;
- Не виробляти сушку спецодягу і спецвзуття на нагрівальних (опалювальних) приладах;
- Забезпечувати вільний доступ до електричних і комутаційних апаратів (рубильників, вимикачів, автоматів) і первинних засобів пожежогасіння. Не залишати горючі матеріали поблизу електрощитів.
1.18. Працівник зобов'язаний негайно сповіщати безпосереднього керівника про будь-якій ситуації, яка загрожує життю і здоров'ю людей, про кожний нещасний випадок, що трапився на виробництві, про погіршення свого здоров'я, в тому числі про появу гострого професійного захворювання (отруєння).
1.19. За недотримання вимог цієї інструкції працівник може бути притягнутий до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ перед початком роботи

2.1. Одягти спецодяг, спецвзуття. Застебнути спецодяг на всі ґудзики, не допускаючи звисаючих кінців одягу. Перевірити відсутність в кишенях гострих, колючих і ріжучих предметів. Одягти спеціальне взуття та інші ЗІЗ. Волосся прибрати під головний убір.
2.2. перевірити:
- Достатність освітлення робочого місця;
- Стан поверхні підлоги, який повинен бути не слизьким, рівним і не захаращені сторонніми предметами;
- Стан ножів;
- Стійкість штабелів товарів і тари.
2.3. Користуватися захисними засобами, термін придатності яких минув, не допускається.
2.4. Про всі зауваження і порушення виявлені перед початком роботи повідомити своєму безпосередньому керівнику для вжиття заходів щодо їх усунення.

3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Роботу робити в гумових рукавичках.
3.2. Піднімати і переносити вантажі вручну понад встановлені норми заборонено.
3.3. Робоче місце постійно потрібно тримати в чистоті і порядку, що звільнилася тару своєчасно прибирати у відведений для неї місце. Не допускати зберігання тари в проходах.
3.4. Для перенесення продукції і сировини користуватися тільки справною тарою.
3.5. Щоб уникнути падіння на слизькій підлозі своєчасно прибирати з підлоги випадково пролиті рідини.
3.6. Використовувати для розкриття тари відповідний інструмент.
3.7. Необхідно бути обережним при роботі з ножем, руху ножа повинні бути тільки в напрямку від себе.
3.8. Забороняється переносити ніж вістрям вперед, не прибраний в пенал або в кишені.
3.9. Передавати ніж іншому працівникові рукояткою вперед, не використовувати в роботі ножі з неміцно закріпленими або тупими лезами, зберігати ножі в спеціальних касетах або пеналах.
3.10. Остерігатися порізів ножем, опіків при упаковці товарів в плівку, ударів при випадкових падіннях інвентарю та інструментів (гир, дощок, кришок і т.д.).
3.11. Не використовувати для сидіння випадкові предмети (ящики, бочки та ін.).
3.12. Не допускати на своє робоче місце сторонніх осіб.
3.13. При приготуванні миючих і дезінфікуючих розчинів:
- Застосовувати тільки видані миючі та дезінфікуючі засоби;
- Не перевищувати встановлені концентрацію і температуру (вище 400 С) миючих розчинів;
- Не перевищувати концентрацію дезінфікуючих засобів;
- Не допускати розпилення миючих і дезінфікуючих засобів, а також потрапляння їх на шкіру і слизові оболонки.
3.14. При використанні кислотного розчину для миття підлог надіти гумові рукавички для запобігання рук від роз'їдання.
3.15. Ретельно мити руки теплою водою з милом перед їжею і після закінчення робіт.
3.16. Необхідно остерігатися протягів, тримати ноги сухими. У пітному стані не виходити на холод з приміщення.
3.17. У разі поганого самопочуття припинити роботу, довести до відома керівництво і звернутися до лікаря.

4. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ В аварійних ситуаціях

4.1. При помічені несправності електроприладів і інструменту, а також, якщо має місце сильне нагрівання електропроводів, поява іскріння або обрив проводів і т.д. необхідно негайно припинити роботу, відключити електрообладнання, попередити працюючих про небезпеку, довести до відома керівництво і діяти відповідно до отриманих вказівок.
4.2. При виявленні диму і виникненні загоряння, пожежі негайно оголосити пожежну тривогу, вжити заходів щодо ліквідації пожежі за допомогою наявних первинних засобів пожежогасіння, довести до відома керівництво. При необхідності викликати пожежну бригаду по телефону 101.
4.3. В умовах задимлення й наявності вогню в приміщенні пересуватися уздовж стін, зігнувшись або повзком; для полегшення дихання рот і ніс прикрити хусткою (тканиною), змоченою водою; через полум'я пересуватися, накрившись з головою верхнім одягом або покривалом, по можливості облитися водою, одяг, що загорівся зірвати або погасити, а при охопленні вогнем більшої частини одягу щільно загорнути працівника в тканину (кошму), але не накривати з головою.
4.4. При нещасному випадку негайно звільнити потерпілого від дії травмуючого фактора, дотримуючись при цьому власну безпеку, надати потерпілому першу допомогу, при необхідності викликати бригаду швидкої допомоги по телефону 103. По можливості зберегти обстановку, за якої стався нещасний випадок, якщо це не загрожує життю і здоров'ю оточуючих, для проведення розслідування причин виникнення нещасного випадку, або зафіксувати на фото або відео. Повідомити керівництву.
4.5. У разі отримання травми працівник повинен припинити роботу, по можливості надати собі першу допомогу і довести до відома безпосереднього керівника або попросити зробити це оточуючих.
4.6. У разі погіршення самопочуття, появи різі в очах, різкому погіршенні видимості - неможливості сфокусувати погляд або навести його на різкість, появі болю в пальцях і кистях рук, посилення серцебиття негайно покинути робоче місце, повідомити про подію безпосередньому керівнику і звернутися в медичний заклад.

5. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

5.1. Привести в порядок робоче місце, прибрати інструменти, пристосування в відведене місце.
5.2. Звільнити проходи, евакуаційні виходи.
5.3. Зняти спецодяг, взуття, оглянути, привести в порядок, прибрати в призначене для зберігання місце.
5.4. Вимити руки і обличчя з милом, при необхідності прийняти душ.
5.5. Про всі порушення, виявлені під час роботи, а також про вжиті заходи повідомити свого безпосереднього керівника.


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (08.11.2012)
Переглядів: 16 | Теги: сортувальник сировини в харчовій пр, харчова промисловість, сортувальника сировини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці