Вітаю Вас Гість | RSS

Інструкції з охорони праці

Вівторок, 24.12.2024, 19:17
Головна » Статті » Мої статті

Інструкція з охорони праці під час миття посуду

1.1. Дія інструкції поширюється на працівників кухні дошкільного закладу_____________________________________________________

1.2. За невиконання даної інструкції працівник несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

1.3. До миття посуду допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчені та атестовані по правилах безпечної експлуатації обладнання, пройшли вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж по пожежній безпеці.

1.4. Мийні кухонного і столового посуду допускається розміщувати в одному приміщенні. В такому випадку вони повинні відокремлюватись бар'єром висотою 1,6 м.

1.5. У мийному відділенні при установці машин продуктивністю більше 100 тарілок на годину треба передбачати місцеву витяжну вентиляцію.

1.6. Виробничі мийні ванни повинні бути без гострих кутів, з рівними поверхнями.

1.7. Миття і чищення посуду від залишків їжі повинно проводитись за допомогою скребків, йоржів.

1.8. Мийні ванни повинні бути виготовлені з матеріалів, допущених до застосування на підприємствах громадського харчування Міністерством охорони здоров'я України.

1.9. При митті посуду працівник повинен:

1.9.1. Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, вимоги і правила з охорони праці, пожежної безпеки.

1.9.2. Користуватись спецодягом та засобами індивідуального захисту.

1.9.3. Виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт та по якій він проінструктований.

1.9.4. Не виконувати вказівок, які суперечать правилам охорони праці.

1.9.5. Не допускати присутності на робочому місці сторонніх осіб.

1.9.6. Вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків.

1.9.7. Вміти користуватись первинними засобами пожежегасіння.

1.9.8. Пам'ятати про особисту відповідальність за виконання вимог правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі.

1.10. Основні шкідливі та небезпечні виробничі фактори, які діють на працівника:

1.10.1. Підвищена температура повітря робочої зони.

1.10.2. Підвищена вологість повітря робочої зони.

1.10.5. Недостатня освітленість робочої зони.

1.11. При митті посуду Працівнику забороняється:

1.11.1. Користуватися біжутерією, каблучками, браслетами.

1.11.2. Залишати на відкритих місцях розбитий посуд, склянки, фужери та інше.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягти спецодяг, заправити волосся під головний убір.

2.2. Перевірити:

2.2.1. Чистоту на робочому місці (відсутність на підлозі пролитих чи розсипаних залишків продуктів харчування та інше).

2.2.2. Справність кранів холодної та гарячої води.

2.2.3. Чи не захаращені проходи, робоче місце сторонніми предметами.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Забороняється Захаращувати робоче місце чистим посудом.

3.2. Звільняти посуд від залишків їжі необхідно дерев'яною чи пластмасовою лопаткою, волосяною чи капроновою щіткою.

3.3. Залишки їжі слід складати в посуд, який закривається кришками.

3.4. Миття склянок, фужерів та інше виконувати окремо від іншого посуду.

3.5. Посуд, який має тріщини, щербини, вилучати з ужитку.

3.6. При митті посуду в воді з додатком соди, гірчиці та інших миючих засобів, користуватися гумовими рукавичками, волосяними щітками.

3.7. При митті посуду в ваннах спочатку наливати холодну воду, а потім гарячу.

3.8. При ополіскуванні посуду в гарячій воді необхідно користуватись металевими кошиками та сітками.

3.9. При митті ножів, виделок, ложок слід стерегтися гострих робочих поверхонь ножів та задирок.

Не дозволяється чистити столові приладдя на наждачному крузі.

3.10. Негайно вилучати з підлоги упущені залишки їжі, розлитий жир, розбитий посуд.

3.11. Посуд для перенесення залишків їжі чи рідин заповнювати таким чином, щоб виключити їх випадання і розливання.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Протерти обладнання, прибрати залишки їжі, води.

4.2. Інвентар, залишки миючих засобів прибрати в місце їх схову.

4.3. Прибрати робоче місце, звільнивши його від посуду, залишків їжі, звільнити проходи і підходи.

4.4. Зняти спецодяг; помити обличчя, руки. При можливості прийняти душ.

4.5. Доповісти керівникові робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

5. Вимоги безпеки в аварійній ситуації

5.1. При виникненні аварії або ситуації, що може привести до аварії, нещасного випадку, необхідно негайно виключити обладнання, вжити заходів щодо недопущення в небезпечну зону сторонніх осіб.

5.3. Повідомити про те, що сталося, керівника робіт.

5.4. Якщо є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу. При необхідності викликати «швидку медичну допомогу».

 

 

 

Розробив ______________________

 

Погоджено: ____________________

 


Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (17.06.2012)
Переглядів: 4997 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
!

Реферати з ЦО, БЖД, охорони праці