ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Під час пиляння деревини
1. Загальні положення 1.1. Кожен учень зобов'язаний знати і точно виконувати правила безпеки праці в столярній майстерні, правила пожежної безпеки, санітарно-гігієнічні норми і правила. 1.2. Використовувати навчальний час слід лише для виконання завдань, а не для інших справ чи розмов. 1.3. Під час виконання робіт необхідно: - дотримуватися технологічної дисципліни; - дбайливо ставитися до устаткування, інструменту, пристроїв, матеріалів; - утримувати робоче місце в чистоті. 1.4. Щоб запобігти травмуванню й виникненню травмонебезпечних ситуацій, слід до-тримуватися таких вимог: - працювати на справному устаткуванні, справним інструментом; - у випадку виявлення несправностей повідомити безпосередньо керівника, вчителя; - зуби лучкових пилок, ножівок розводити і загострювати; - не користуватися відкритим вогнем; - дотримуватися вимог особистої гігієни. 1.5. Щоб не поранитися різальним інструментом, не класти його лезом догори, до себе. 1.6. Виконувати тільки роботу, доручену вчителем.
2. Вимоги безпеки перед початком роботи 2.1. Одягти спецодяг, застебнувши його на всі ґудзики, сховати волосся під головний убір. 2.2. Ретельно підготувати своє робоче місце. Перевірити справність верстака (прити-скної коробки, переднього притискного гвинта, притискних клинків). 2.3. Підготувати до роботи свій інструмент і пристрої, впевнившись у їх справності. Розкласти на верстаку інструменти індивідуального користування в порядку, ви-значеному вчителем. На верстаку не повинно бути нічого зайвого. 2.4. У разі виявлення несправностей повідомити про них учителя. Не приступати до роботи без його дозволу. 2.5. Вивчити безпечні прийоми обробки деревини.
3. Вимоги безпеки під час виконання роботи 3.1. Під час пиляння деревини можливі: - порізи рук; - запорошення очей; - загнання скалок; - падіння одпиляної заготовки на ноги. 3.2. Надійно закріпити оброблювану заготовку притискними гвинтами верстака. 3.3. Користуватися справним, добре налагодженим інструментом за призначенням. Сте-жити за натягом полотна лучкової пилки. Застосовувати напрямляч під час запи-лювання. У випадку псування інструменту під час роботи терміново замінити його. 3.4. Технологічні операції (розмітку, пиляння) виконувати на верстаку в установлених місцях, використовуючи пристрої, упори і підкладні дошки. 3.5. Не допускати захаращеності верстаків відходами, стружками. Своєчасно класти на місце інструменти загального користування. 3.6. Не відволікатися під час роботи, правильно виконувати роботу. 3.7. Передавати ножівку з рук у руки тільки ручкою вперед. 3.8. Під час запилювання деревини користуватися спрямовуючим бруском. Не слід тримати ліву руку близько до зубів пилки. 3.9. Під час закручування тятиви не слід нахилятися над нею, бо закрутка може вдарити по обличчю. 3.10. Під час перерви у роботу пилку розміщувати у вертикальному положенні (зубами до верстака), притуливши її до протилежного (від робочого) боку кришки верстака.
4. Вимоги безпеки після закінчення роботи 4.1. Закінчивши роботу, послабити натяг лучка, повернувши його зубами всередину, і по-класти пилку на місце. Переносити її належність в опущеній руці. 4.2. Залишки матеріалів, незакінчені вироби здати черговому або вчителю. 4.3. Перевірити стан інструменту і покласти його на місце, визначене вчителем. На верстаку перевірити наявність і стан клинків, притискні коробки (задню, передню) загвинтити до встановлення зазору не більш як 2-5мм. 4.4. Прибрати робоче місце користуючись щіткою для змітання (здувати стружку або змі-тати рукою забороняється). 4.5. Про всі помічені під час роботи несправності повідомити вчителя. 4.6. Зняти спецодяг, вимити руки і вмитися з милом. 4.7. З майстерні виходи з дозволу вчителя.
5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях 5.1. У випадку травмування, виникнення пожежі негайно повідомити вчителя. 5.2. Вміти надавати першу допомогу потерпілому.
Розробив:
Узгоджено:
Юрисконсульт Начальник групи ЦГО
|
Категорія: Мої статті | Додав: ohranatruda (29.08.2010)
|
Переглядів: 3798
| Рейтинг: 0.0/0 |
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
До уваги користувачів! Вся інформація взята з відкритих джерел, призначена виключно для приватного використання, з метою самоосвіти користувачів ресурсу. Дана інформація не призначена для комерційного використання! Ні власник сайту, ні хостинг-провайдер, ні будь-які інші фізичні або юридичні особи не можуть нести ніякої відповідальності за будь-яке використання матеріалів даного сайту. Відвідуючи цей сайт користувач підтверджує свою повну згоду з усіма вище викладеними умовами використання інформації.
|